· · Komentara: 0
CVETNICE

Štiti od groma, simbol je nade, veoma je izdržljiva i ŽELITE JE U SVOM VRTU

Ovaj ljubičasti kraljevski cvet može se videti na mnogim grbovima plemića, ali i lejama kraljevskih bašta, jer je izuzetno dekorativna.

perunikkk.jpg
Foto: A. M.

Lukovice irisa se sade u rano proleće ili kasnu jesen, cveta od proleća do leta. U kasnu jesen, pre nego što utone u san -.lukovicu treba posuti đubrivom. I to je sva potrebna nega koju traži ovaj prelepi ljubičasti cvet.

Pročitajte još: Vlasnike orhideja DVA puta uhvati PANIKA, evo i kako da je prevaziđu

Ova izuzetno dekorativna cvetnica raste na mestima gde bog Perun baci munju. Tako su verovali stari Sloveni, a kuće oko kojih raste neće pogoditi grom. I ostale kulture vole ovaj ljubičasti cvet i smatra se simbolom nade. Na dalekom istoku smatraju da perunika štiti, a iris je jedan od najčešće korištenih simbola u heraldici. Ime iris znači "duga", a povezan je sa starogrčkom boginjom Iridom koja je nebo šarala dugom i prenosila poruke između bogova i ljudi.

Iris se poklanja samo dobrom prijatelju.
Perunika štiti Foto: A.M.

Ova visoka biljka izuzetno je dekorativna ukoliko raste u grupi, pa se sadi uz ivice, u rundele, kraj zida, ispod hrasta. Cvet može biti ljubičast, lila, beo, žut, a postoje i raznobojni varijeteti.

Perunika se razmnožava podelom rizoma, a to se radi u rano proleće, najkasnije do aprila, pre nego što procveta.Pošto zadovoljni iris bujno raste i relativno brzo popunjava tlo, poželjno je rasaditi ga i presaditi na novo, plodnije zemljište. Koren se postavlja horizontalno, a ne vertikalno.

Peruniki treba odabrati plodno zemljište, osunčano i zaštićeno od vetra. Da bi cvetala - treba joj sunce, ali ne i žarko, koje peče.

Pročitajte još: Imate ružan zid u dvorištu? Posadite ovu biljku i dobićete rajski pogled

Za razliku od zumbula i lala, čije lukovice treba izvaditi da se odmore, iris ne traži takav trud. Dovoljno je na koren biljke naneti suvo mineralno đubrivo da nahrani lukovicu pre nego što utone u san. U proleće očistite periniku od korova i nagradiće vas prelepim ljubičastim cvetovima.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.