· · Коментара: 0
ВРТ

Волите ХОСТЕ? Воле их и пужеви! Ево 5 начина БОРБЕ против слузавих напасти!

За хосте се каже да су солитерне биљке, јер лепо и брзо покривају велике површине. Не смао што су лепе, већ су и укусне - за пужеве.

1592893079_puz.jpg
Фото. Пиксабеј

Готово да је немогуће направити тепих од хосте, а не добити слузаве госте који воле да се часте овим сочним биљкама. Постоји неколико начин да се отарасите ових напасти.

Прочитајте још: ОВО је једини жбун чији цветови МЕЊАЈУ боју ПРЕМА ЖЕЉИ баштована

Листови хосте су овални или срцолики, тамни или светлији, зелени или плави, а лепота ове биљке није у цвету него у листу. Одлична је за тамније делове врта, али и да окружи и улепша рунделу око дрвета. Пошто нису високе биљке веома су декоративне када се посади неколико врста које ће уврзо формирати жбунове различитих боја.

Декоративне Фото: Пиксабеј
Неодољиво привлаче пужеве, па крените у борбу

Њихово лепо лишће недољиво привлачи и пужеве. Да су се појавили и током ноћи клизили по врту најпоузданије се утврђује по светлуцавом трагу на листу.

1. Сакупљање је мукотрпан, али успешан посао. Редовно посматрајте биљке, сакупљајте пужеве у канту и однесите их на ливаду. Ово могу да раде само људи без обавеза.

Сакупљање, физичке преграде, јеж или пиво.

2. Припремите физичке преграде око хосте у облику жице, лепљиве траке, поломљених љуски јаја, стакла и сличних физичких баријера које не могу да пређу.

Двобојне Фото: Пиксабеј

3. Направите замку у облику плитког тањира са пивом, па када се накупе, а обожавају пиво, сакупите их онако ошамућене и уклоните из врта.

Јеж у врту је радост.

4. Засадите у саксији хосте и неће моћи да стигну до њих, али је ефикасније окружити их биљкама које пужеви не воле: драгољуб, жалфија, астер, медунике, хортензије...

5. Јеж у врту је велика радост се, јер ће он растерати пужеве. Исто важи за патку.

Прочитајте још: Штити од грома, симбол је наде, веома је издржљива и ЖЕЛИТЕ ЈЕ У СВОМ ВРТУ

Хосте су веома отпорне и када их засадите на једном месту знајте да ће и следеће године бити ту.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.