· · Коментара: 0
ЛАВАНДА

Растерује КОМАРЦЕ, од ње се прави СОК и леп је украс врта

Приметили сте да се борићи и тује крај стазе често суше и пропадају, можда нису били добар избор. Ево решења.

1592739607_lavandaa.jpg
Фото: А. М.

Мирисна је и брзо се претвори у жбун - то су два довољна разлога да лаванду одаберете за биљку која ће оивичити стазу.

Прочитајте још: ОВО је једини жбун чији цветови МЕЊАЈУ боју ПРЕМА ЖЕЉИ баштована

За лаванду се обично каже да "воли да се сунча", дакле уколико је стаза окренута ка југу или западу и већи део дана под сунцем - не постоји  бољи избор од ове биљке. Такође, лаванда је биљка која растерује комарце етеричним уљима, њени цветови дају леп мирис гардероби када се ставе у орман, а од ње се прави и сок.

Прелеп жбунић крај стазе
Размножава се брзо, малос е залива и бере се ујутру.

Не воли много воду, па прво треба одабрати место у које се слива много кишнице, а затим и да се не залива превише. Одлично подноси сушу.

Размножава се брзо и лако. То се ради резницам у пролеће, пре него што лаванда процвета. Резнице се посаде у песковитој земљи и брзо ће се ожилити. Кроз шест недеља резница ће бити одрасла биљка.

Порчитајте још: Бреза, липа, храст... Михаил открива: ДРВО може да вам помогне у ЛЕЧЕЊУ, важно је само да ЗАГРЛИТЕ ПРАВО!

Лаванда воли орезивање и само уколико се редовно, бар једном годишње, скраћује биљка ће бити бујна и лепог облика.

Лаванда се бере када је у пуном цвету и то ујутру, након јутарње росе, никада по сунчаном дану.

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.