· · Коментара: 0
ЗАЧИНИ

Сами гајите свој зачине: На ПРОЗОРУ можете убрати све што желите

Повремено заливање је једина нега коју тражи зачинско биље које се гаји на прозорској дасци, а пружа експлозију укуса.

d4e173607c36bf4ca506404c1eda346dd53c96e7.jpg

Ништа не може да се пореди са чајем од свежих листова нане, као што и свеже исецкан оригано може обогати и најобичнији сос за макароне. Гајење зачинских биљака је једноставно и за добру домаћицу - обавезно!

Прочитајте још: Уместо да га ставите у ВАЗУ, похујте га, направите џем или витаминску салату од јестивог ЦВЕЋА

Вишак зачина сушите

Босиљак

Не само што даје укус јелима, већ мирис босиљак одлично може да отера комарце, муве и мраве. Ова зелена биљка је благодет за сваку кућу, јер не тражи посебну негу осим редовног орезивања да би потерала нове изданке. Чимс е појави цвет треба га исећи, јер укус листова постаје горак.

Вишак зачина осушите, чувајте у теглици и користите током читаве године.
Влашац
Тражи влажно, богато земљиште, па уколико не траје дуго - набавите нов. Ситно исецкани листови дају диван укус супама.

Нана

Не воли јако сунце и прија јој место близу воде. Дакле, што ближе судопери и мента ће лепо бујати. Осим за чај, нана је и фантастичан додатак слаткишима, кремовима, сладоледу... И нана тера инсекте, а нарочито мраве.

Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)

Першун

Першун је двогодишња биљка, а да би лепо напредовао треба га окретати са свих страна ка светлу. Проблем је ако када першун пребрзо напредује, јер стабљике порасту у висину, почну да се савијају, а лситића има све мање. Због тога га треба редовно орезивати да би потерао нове, свеже изданке.

Могу и у врту Фото: А.М.

Мајчина душица

Отпорна је на сушу и одлично подноси. Ипак, не сме да буде непрестано изложена сунцу. Редовно треба брати врхове листова да би се бокорила.

Прочитајте још: На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

Рузмарин

Одличан зачин за месо, а уколико се не скину листићи са стабљике може да се користи и као штапић за ражњиће. Рузмарину прија наша клима, али ако почне много да се бокори створиће се дрвенаст део. Не тражи свакодневно заливање, већ много светлости и може да проведе зиму на прозорској дасци.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.