· · Komentara: 0
Miljenik

Zvali su ga žaba, ružno pače, koza, a mi smo mu tepali SPAČEK (Foto/Video)

Vozilo koje je osvajalo generacije pravljeno je 42 godine i prodato u pet miliona priomeraka

SPACEK-G3.jpg

Sve velike fabrike automobila imaju jedan legendarni model koji je obeležio brend, proslavio ga i učinio gigantima.Tako „Folksvagen“ ima „bubu“, „Reno“ nezamenjivu „četvorku“, „Fijat“ vanvremenski „ćinkvećento“ , "Tojota" proslavljenu "korolu", "Ford" prvi serijski "Model T", a jedino „Sitroen“ ima dva automobila koja su bila pravi bestseleri, automobili koji i danas imaju brojne obožavaoce - „DS 21“ i „2CV“ kod nas znane kao „ajkula“ i „spaček“.

Pročitajte još: „Fijat 500 topolino“ je dokaz da veličina nije bitna (Foto/Video)

Manji, jeftiniji model, koji je nastao u vreme ekonosmke obnove Francuske, ali i Evrope, bio je automobil koji je zvanično nosio ime „2CV“ ali je u mnogim zemljama nazivan različitim imenima – mi smo mu tepali „spaček“, Španci su ga zvali „žaba“ i „koza“, Norvežani čak „gvozdeni krevet“...

Ideja o jeftinom automobilu koji bi mogao da motorizuje široke narodne mase pojavila se još pre Drugog svetskog rata. U Italiji je stvoren „topolino“ u „Nemačkoj“ čuvena „buba“.

Pročitajte još: "Aston Martin DB5" omiljeni Bondov auto, a na aukciji je prodat za neverovatnu sumu (Foto/Video)

Sredinom 30-tih godina i konstruktori francuske kompanije „Sitroen“ dobijaju nalog da naprave automobil koji će ispunjavati, činilo se tad, nekoliko teških zadataka. Moralo je da bude dovoljno za prevoz četiri putnika, da može da istovremeno ponese i džak od 50 kilograma krompira, balon vina, da bude jednostavan za vožnju i udoban da preko preorane njive može da preveze korpu jaja na zadnjem sedištu, a da se pritom ne razbiju. Potrošnja nije smela da prelazi 3,0 litara na 100 km!


Kodno ime projekta bilo je TPV (TPV -tres petite voiture) u prevodu „vrlo malo vozilo“ i do početka rata napravljeno je oko 250 prototipova. Tada su šefovi fabrika, gde su pravljeni, naredili da se svi unište da ne bi pali Nemcima u ruke. Posle rata je ustanovljeno da neki radnici nisu imali srca da ispune ovu naredbu pa je otkriveno više prmeraka. Zanimljivo je da su pravljeni samo sa jednim farom. 

Posle rata, tržište je zahtevalo što jeftiniji automobil, a „Sitroen“ donosi odluku da preradi planove prototipa pa se tako u igru oko dizajna uključio čuveni italijanski dizajner Flaminio Bertoni. Pojavilo se 1948.  vozilo sa dva fara, platnenim krovom, čeličnom karoserijom (aluminijum je postao preskup), a pod haubom se nalazio motor od 375 kubika koji je razvijao samo devet konjskih snaga, vaudušno hlađen. Bio je dug 3,83 metra i po pitanju udobnosti, potrošnje ispunjavao je sve zamisli i želje još od pre rata.

Usledio je redizajn i ugradnja novog motora 1954. Zapremina motora je porasla na 425 kubika i 13 KS, a početkom 1970. godine počeo je da se koristi motor zapremine 602 kubika koji je imao 28, a na nekim tržištima i 32 KS.

„Spaček“ je postao planetarno popularan, „glumio“ je i u mnogim filmovima i serijama, a i 007 je u filmu „Samo za tvoje oči“ spašavao živu glavu upravo u „spačeku“.

Pored Francuske „2CV“ se pravio i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Argentini, Urugvaju, Španiji, Jugoslaviji (Cimo, Koper,Slovenija), Čileu, Portugalu.

Proizvodio se, u brojnim verzijama od 7. oktobra 1948. do 27. jula 1990. godine i proizveden je u više od 5 miliona primeraka.

TEHNIČKI PODACI

  • Dužina: 3,86 m
  • Širina: 1,48 m
  • Visina: 1,60 m
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,40 m
  • Masa vozila: 600 kg
  • Motori: 375 ccm, 425 ccm, 435 ccm, 602 ccm
  • Snaga: 9, 12, 24, 29 i 32 KS

Foto:Promo

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.