· · Komentara: 1
Oprez

Ako krenete u Grčku, MORATE IMATI OVAJ PAPIR, inače vas Makedonci vraćaju NAZAD

Šta vam sve treba od dukomenata, kakvi su saobraćajni propisii kazne u zemlji Helena, ali i Severnoj Makedoniji

more-naslovna.jpg
Foto:"FCA"

Vreme korone polako ostaje iza nas i velika većina naših sugrađana se sprema za odlazak na more. O propisima u omiljenim destinacijama vezanim za koronu znamo sve, ali trebalo bi se podsetiti i šta nam sve treba od dokumenata kada putujemo kolima na more.Ako krenete pravcem preko Severne Makedonije do Grčke treba obavezno da imate brojna dokumenta.

Foto:"FCA"

Naravno pasoš i, preporučuje se, obavezno putno zdravstveno osiguranje. Neophodna vam je vozačka dozvola, saobraćajna dozvola, dozvola za upravljanje tuđim vozilom (ako se automobil ne vodi na veše ime), a preporučuje se i međunarodna vozačka dozvola (savet AMSS).

Sa Severnom Makedonijom Srbija nema potpisan sporazum o obaveznom auto-osiguranju pa vam je neophodan i „zeleni karton“. Obavezno je da imate upaljena dnevna ili kratka oborena svetla, reflektujući prsluk. Opšta granica za brzinu u naseljenim mestima je 60 km/h, ali često se saobraćajnim znakovima granica smanjuje na 40 km/h zbog loših puteva. Mladi vozači sa vozačkom dovolom kraćom od 2 godine podležu nižim maksimalnim brzinama: 100 km/h na autoputevima, a za ostale važi 130 km na čas.

Pročitajte još: Šta vam je sve potrebno kada putujete kolima u inostranstvo?

Kazne se plaćaju isključivo u denarima i nisu nimalo male. Vožnja pod uticajem alkohola će vas koštati 15.300-24.600 denara, prekoračenje brzine u selu za 20km/h  2.800, vožnja kroz crveno svetlo 18.500, nevezivanje sigurnosnog pojasa 1.250, nepropisno parkiranje 2.800, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 2.800 denara. U Severnoj Makedoniji u poslednje vreme napravljeno je 250 km novog autoputa. Putarine se mogu plaćati u gotovini, kreditnim ili elektronskim karticama. Cena elektronske kartice je 1.200 denara i mogu se kupiti na naplatnim stanicama.

Foto:"Alfa Romeo"

Dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 2 godine ukoliko se prevozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani ali samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički isključiti. Dete do 5 godina starosti na zadnje sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina treba da sede u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

Pročitajte još: Sve više vozača kupuje kamere, a možete je nabaviti za 1.500 dinara

Dolazak u Grčku

Stižete u Grčku. Pored pasoša, saobraćajne i vozačke dozvole (Grci ne traže međunarodnu vozačku dozvolu) nije vam potrebna ni „zelena karta osiguranja“ mada se preporučuje putno zdravstveno osiguranje. Na autoputevima je ograničenje 130 km na čas, na ostalim 50 odnosno 90. Iako grčki saobraćajci više ukazuju na greške i deluju preventivno, kazne su paprene, pa poštujte propise.

Pročitajte još: Ako se u OVOJ ZEMLJI zarazite korona virusom, oni vam PLAĆAJU lečenje i TROŠKOVE VAŠE RODBINE

Evo nekih od kazni: Vožnja pod uticajem alkohola -1.200 evra, prekoračenje brzine u selu za 20km/h 100, vožnja kroz crveno svetlo 700, nevezivanje sigurnosnog pojasa 350, nepropisno parkiranje 40-80 , i korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 100 evra. U Grčkoj ima više od 2.000 km autoputa i njihovo korišćenje se plaća. Putarine su otvorenog tipa, pa se putarina plaća u određenom iznosu za određeni deo autoputa. Prevoz dece u vozilu se strogo kontroliše pa zato: dete mlađe od 11 godina i do 135 cm mora biti vezano u dečjem sedištu koje odgovara detetovoj visini i težini.

Dete takođe može biti smešteno na suvozačevom mestu u dečijem sedištu okrenutom unazad, ali samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički deaktivirati.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.