· · Komentara: 0
Upozorenje

Granice se otvaraju posle korone: Vozači, ukoliko ne budu OPREZNI, platiće kaznu i do 2.000 EVRA!

Pre nego što krenete na letovanje proverite da li imate sva potrebna dokumenta i obratite pažnju na saobraćajne propise

naslovna.jpg

Čini se da je samo pitanje dana kada će i Crna Gora širom otvoriti vrate za sve turiste, pa i one koji iz Srbije krenu na odmor u tu zemlju.

Jasno je da će najveći broj turista, kao i svake godine do obala crnogorskog primorja krenuti automobilima.

Zato je neophodno da znate šta sve treba da imate od dokumena, ali i koji su saobraćajni propisi aktuelni u Crnoj Gori i kolike su kazne ako te propise, prekršite!

Foto:"Sitroen"

Za ulazak u Crnu Goru vam je dovoljna i lična karta, naravno, možete da koristite i pasoš. Potrebno je da imate važeću saobraćajnu dozvolu, i tu je dovoljna samo važeća isprava koju izdaje naš MUP, nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Nije vam potreban ni takozvani "zeleni karton" jer Srbija sa Crnom Gorom, uostalom i kao i sa ogromnom većinom evropskih zemalja ima potpisan sporazum o obaveznom auto-osiguranju.

Pročitajte još: Ako krenete u Grčku, MORATE IMATI OVAJ PAPIR, inače vas Makedonci vraćaju NAZAD

Međutim, u AMS Srbije, preporučuju da izvadite i takozvano putno osiguranje.
Neophodna vam je i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, naravno ukoliko se vozilo ne vodi na vas. 

Obratite pažnju na saobraćajne propise. Pojavile su se, doduše neproverene informacije, da će ove godine crnogorski saobraćaj maksimalno trenirati strogoću, pa je preporučljivo, naravno prvenstveno zbog vaše bezbednosti, da se strogo pridržavate propisa.

Foto:"Sitroen"

Odredbe

Na portalu AMS Srbije navedene su najvažnije odredbe Zakona o bezbednosti saobražaja Crne Gore.

Na ulasku u Crnu Goru obavezno je da vam budu uključena kratka, oborena ili dnevna svetla. Kazna je od 30 do 80 evra! Neophodno je da u kabini, na dohvat ruke imate reflektujući prsluk koji je obavezan pri izlasku iz kola u slučaju kvara, nesreće ili ako vas zaustavi saobraćajac i pozove da izađete iz vozila. Ukoliko ga nemate, kazna je do 80 evra!

Obratite pažnju i na brzinu. maksimalna dozvoljena na putevima prvog reda (nema auto-puteva) je 100 kilometara na čas. U naseljenim mestima je 50, van naseljenih mesta 80. Kazne su paprene za prekoračenje brzine pa ćete tako za samo 20 km više u naseljenom mestu platiti od 50 do 200 evra. Vožnja kroz crveno svetlo na semaforu košta od 80 do 350 evra, nevezivanje pojaseva 40 do 100 evra (obavezno je vezivanje i na zadnjoj klupi, da samo podsetimo), a zaboravite na ružnu naviku da telefponirate u toku vožnje jer će vas to koštati od 60 do 150 evra. Pazite i gde se parkirate. Cena nemarnog, nepropisnog parkiranja može da bude 60, ali je najčešće 150 evra!

Pročitajte još: Ukoliko korona zatvori granicu Makedonije, ne odustajte od Grčke - EVO REŠENJA

I nikako ne sedajte za volan makar da ste popili i samo jednu čašicu alkohola! Kazne su astronomske i kreću se od 200 do čak 2.000 evra! I posebnu pažnju posvetite prevozu dece u automobilu.

Dete mlađe od 12 godina ne sme sedeti na prednjem sedištu, izuzetak je dete mlađe od 3 godine ukoliko se prevozi u dečijem sedištu okrenuto unazad na suvozačkoj strani i samo ukoliko se vazdušni jastuk može mehanički isključiti. Dete do 5 godina starosti na zadnjem sedištu mora sedeti u dečijem sedištu koje je prilagođeno njegovoj visini i težini. Deca od 5-12 godina mogu sedeti u auto busteru vezana sigurnosnim pojasom.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.