· · Komentara: 0
CRNI TURIZAM

Srbija se nalazi na listi CRNOG TURIZMA: Promovišu mesta našeg stradanja

Na Top listi 10 najpopularnijih "crnih destinacija" prva mesta zauzimaju Aušvic, Černobil, Hirošima, Nagasaki i Berlin. I Srbija se nalazi na spisku "crnog turizma", a reč je o zgradama koje su srušile NATO bombe.

Depositphotos_87284322_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Šta je to što privlači turiste mestima na kojima je stradao veliki broj ljudi? Odgovor, verovatno, znaju psiholozi, a turisitčki radnici to interesovanje koriste da bi dobro - zaradili.

Četiri tačke u Srbiji
Na sajtu "Crni turizam" Srbija se preporučuje kao odredište sa zanimljivim lokacijama. Pored zgrada koje je bombardovao NATO, kažu da "crni turisti" treba da krenu na jug do Ćele kule i logora "Crveni krst" u Nišu.

Pročitaje još: Roboti će zameniti turističke radnike: Konsijež je ostao bez posla, nek se spremi BARMEN (VIDEO)

Berlinski vodiči ne bi mogli da zamisle svoj posao bez priče o "pečatu" koji je na ovaj grad ostavila vladavina Adolfa Hitlera. Aušvic godišnje poseti dva miliona ljudi. Rusija je poslednjih godina za posetioce otvorila gulage - sistem zatvora u Sibiru u kojem su boravili mahom politički zatvorenici. Na meti "crnih turista" su i mesta gde se dogodio genocid u Ruandi, ali i mesto na kojem su se nalazile kule "bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u NJujorku. Turisti idu da vide i "Polja smrti" u Vijetnamu.

Brošura za Černobil Foto: A. M.
Genocid u Ruandi, Polja smrti u Vijetnamu i sistem gulaga u Sibiru.

Međutim, sva ta mesta su bezbedna za turiste, ali postoje i odredišta koja su potencijalno opasna i zahtevaju opremu ili ograničeno vreme. Jednodnevni izlet iz Kijeva do Černobila košta 100 evra i posao poslednjih godina "cveta". Samo jedna agencija, koja je počela sa radom 2009. godine uspela je da organizuje 10.000 privatnih tura. Godišnje Černobil poseti 70.000 turista.

Ulaz u Pripjat Foto: Piksabu
Najpopularniji suvenir je "atomik" votka od čenobilske vode i radioaktivne raži.

Najveći broj turista koji posećuju Černobil su mladi, uglavnom bekpekeri. Oni obično prvi put otputuju sa malom grupom, na izlet, a sledeći put se vrate sami. U zonu može da se stigne i vozom, a radi i nekoliko hotela i hostela. Černobilu rade tri smeštajna objekta i sva tri su izuzetno skromna, ali noćenje košta oko 13 evra. U okolini radi nekoliko radnji, sueprmarketa i kafana.

Ipak do samog lokaliteta se ne preporučuje individualni odlazak i neograničen boravak, jer je od posledica radijacije umrlo oko 200.000 ljudi. Radijacija je danas manja nego pre tri decenije, a u Crvenoj šumi žive brojne životinje, ali su česti albino primerci, broj njihovih potomaka je manji.

Unutrašnjost zgrada Foto: Piksabu

"Crni turisti" u Černobilu mogu da vide nuklearnu elektranu, napušteni grad Pripjat i Zonu. Grupe su male, a putuje se kombijima. Na ulazu u zonu i danas postoji policijska kontrola, jer ulaz nije slobodan. Posetioci mogu da vide Memorijalni centar, napuštene zgrade i kuće, stari spomenik Lenjinu i novi vatrogascima.

Najveće atrakcije su Reaktor 4 i Luna park.

Turisti mogu i da kupe suvenire, a neke od suvenirnica nose šaljive nazive poput "Dobro došli u pakao". Jedan od najpopularnijih suvenira je "Atomik" votka koja se pravi od radioaktivne vode i raži iz ovog područja. Ova votka, kažu, nije opasna, jer je destilovana.

Čuveni zabavi park Foto: Piksabu
U Černobilu rade tri hotela, a gosti su mladi.

Ipak, najveće "atrakcije" su napušteni luna park i sama nuklearna elektrana "Vladimir Lenjin", odnoso Reaktor 4 čija je havarija maja 1986. godine napravila pustoš u ovom kraju.

Pročitajte još: Najveća turistička atrakcija u BERLINU je Hitler, ne bi verovali zašto?

Ukrajina je poslednjih godina razvila mnoštvo "crnih tura" među kojima prednjačke vojne destinacvije, kao što su posete vojnim bazama, podzemnim tunelima, pucanje iz sovjetskog oružja i slično.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.