· · Komentara: 0
ISTORIJA

CEO SVET zna za fresku Belog anđela zbog JEDNOG DETALJA, a po njemu je nastala i MONA LIZA

Prvi satelitski prenos između Evrope i SAD dogodio se 1962. godine, a na njemu je bio...

1594109052_get_thumbs_on_fly.jpg
Foto: arhiva Novosti

Prvi satelitski prenos video signala preko satelita "Telstar" 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana  Amerikancima.

Foto: Youtube/ screenshot European Broadcasting Union

Pročitajte još: "Video sam biće sa dugačkim prstima": Postoji DOKAZ koji otkriva da li ste imali veze sa VANZEMALJCIMA (VIDEO)

Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Beli anđeo je prepoznat kao simbol mira.

Ova najpoznatija srpska freska smatra se jednom od najlepših radova evropske umetnosti Srednjeg veka, a prema mišljenju Časlava Colića, našeg najpoznatijeg restauratora i kopista fresaka, bila je i inspiracija Leonardu da Vinčiju da naslika Mona Lizu.

Foto: Youtube/ screenshot European Broadcasting Union
Da Vinči je kopirao osmeh Belog anđela!

- Naše srednjovekovno slikarstvo, uglavnom nepoznatih majstora, preteča je renesanse na Zapadu i nastalo je gotovo dva veka ranije - rekao je Colić našem dopisniku Vitomiru Ćiriću iz Pirota.

Svet nas po tome poznaje, divi se delima nastalim od 11. do 13. veka, koja se izučavaju na svim svetski poznatim akademijama.

- Istoričari umetnosti iz zapadnoevropskih zemalja otvoreno mi priznaju da su njihova vrhunska ostvarenja inspiraciju potražila i dobila u našem slikarstvu - rekao je Colić.

Beli anđeo na repu
Kada je 1998. godine "JAT" planirao da poruči osam novih aviona "Erbas" je pobedio, jer je na rep letelice naslikao Belog anđela!
Istoričari umetnosti priznaju da je preteča Renesanse srpsko slikarstvo.

Colić je siguran da je  Da Vinči boravio u Sopoćanima i Mileševi. Da Vinči je mnogo putovao i kopirao figure i freske.

- Siguran sam da je pogled našeg najznačajnijeg i najlepšeg dela "Belog anđela" "skinuo" za zagonetni osmeh Mona Lize, a dovoljno je samo pažljivo pogledati jedno i drugo delo i uveriti se u to - ispričao je Colić.

Ko je Beli anđeo?
 Na slici je prikazan Anđeo Gospodnji, obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Deo je kompozicije "Mironosice na Hristovom grobu".
Beli anđeo je bio sakriven drugom freskom!

U 16. veku je Beli anđeo bio "sakriven". Preko nje je naslikana druga freska pa "Beli anđeo" nije mogao da se vidi sve do 20. veka kada je crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Pročitajte još: Decenijama su nas PRIPREMALI za KORONU, a ovaj MURAL je DOKAZ! (FOTO)

Meštani kraja u blizini manastira Mileševa, kao i oni koji su dolazili da je celivaju veruju da ih je upravo ona zaštitila većih razaranja tokom ratnih dešavanja tako i 1999. godine, ali i ranije.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.