· · Komentara: 0
SLATKIŠI

Izrendajte tri JABUKE i napravite francusku PLETENICU

Svi vole kolače sa jabukama, a naročito od lisnatog testa koje se lako i brzo sprema, a još brže se jede.

jabpi.jpg
Foto: A. M.

Dovoljne su samo dve jabuke i jedno pakovanje lisnatog testa da bi se napravio ovaj slasni kolač. Ukoliko se jabukama dodaju mleveni orasi i suvo grožđe - dobija se prava čarolija!

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Jabuke se ređaju po sredini
Jabuke se ređaju po sredini

 

Sastojci:

  • tri jabuke
  • tri kašike šećera
  • tri kašike mlevenih oraha
  • šaka brusnica i suvog grožđa
  • cimet
  • žumance

Priprema:

Lisnato testo se razvuče što tanje i što pravilnije. Jabuke se oljušte, očiste i izrendaju. Pleh se pokrije papirom za pečenje, a rerna uključi da se ugreje.

Ne preterujte sa filom, jer ne sme da ga bude previše u odnosu na testo

Jabuke se ocede, jer brzo puste sok, a onda ređaju po sredini testa, tako da popune samo srednju trećinu. Sa obe strane mora ostane po trećina slobodnog testa. Jabuke se pospu sa malo cimeta, šećerom, mlevenim orasima, suvim grožđem ili brusnicama, jer mogu oba da se stave. Isto se uradi sa drugim lisnatim testom.

Preostalo testo se ukoso iseče u trake širine dva santimetara. Jabuke se, zatim, naizmenično preklapaju. Na kraju se dobije pletenica. Kolač se prebaci u pleh i žumancetom namaže po površini da bi bio rumen.

Izuzetno je ukusan uz čaj Foto: A. M.

Kolač se peče od 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)

Druga polovina lisnatog testa može da se razvuče i iseku trakice. Na svaku strakicu se stavi malo jabuka, oraha, suvo grožđe i pospe cimetom, pa se uviju kao ružice namažu žumancem i peku.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.