· · Komentara: 0
PIJACA

BABE znaju da li je povrće SVEŽE: Šargarepa se GREBE, kupus se SLUŠA, evo šta raditi sa PASULJEM

Na pijaci treba koristiti svih pet čula, jer povrće mora da se gleda, miriše, proba, dodiruje, ali i sluša.

vegetables-1212845_1280.jpg
Povrće prvo treba posmatrati Foto: Piksabej

Prvo pravilo je da na pijaci treba skocentrisano posmatrati šta se nalazi na tezgama. Boja je prvi znak da je povrće sveže. Modri patlidžan mora da ima sjajnu crnu boju, a salata lepe, zelene listove. Međutim, lepa boja je samo prvi korak, jer "nije zlato sve što sija":

Pasulj treba "baciti"
Uzme se šaka pasulja i baci tu gde je bio. Ako je zvuk "pun" - pasulj je mlad, a ako je "lak" stari je.

Pročitajte još: Bacate braon banane i ljute rotkvice? Evo rešenja za ova i još dva problema

Šampinjoni mogu da provere, pošto nekada i sveži mogu da budu "isprljani" zemljom. Ukoliko su šampinjoni lepe, bele boje treba ih pažljivije osmotriti, jer kapica ne sme da bude odvojena od "nogice". Samo ako su spojene u celinu pečurka je sveža i treba je kupiti.

Zagrebite šargarepu Foto: Depozit
Puterica je bolja ako se "zaglavičila".

Krastavac i tikvice treba da budu jakih boja i čvrsti na dodir. Grašak mora da bude jarke zelene boje, ali krupna zrna su sigurno stara. Ukoliko je u mahuni, treba je dodirnuti i opipati veličinu zrna, pa ukoliko su mala - grašak je mlad.

Zelenu salatu, takođe, treba pipati. Puterica se lako prepoznaje po obliku listova, ali je uvek bolje kupiti onu koja ima glavicu, a to može da se utvrdi okom i nežnim dodirom kod korena.

Glava pečurke ne sme da se odvaja od "nogice"
Paradajt se ne kupuje očima nego razumom.

Paradajz ne treba "kupovati očima", jer najlepšu boju ima uvozni i savršenog je oblika i veličine. Treba tražiti stare sorte koje su često bleđih nijansi i različitih veličina.

Boranija ume da prevari, pa treba odlomiti vrh i povući ga sa strane gde je spojena. Ukoliko sa odlomljenim vrhom krene i konac - boranija je stara!

Crni luk mora da ima lepu boju, ali je još važnije da bude čvrst. Isto  važi i za šargarepu, koju treba noktom blago zagrebati i domaćici će biti jasno da li je sveža.

Kod jagoda boja nije ključna
Mnogi kupuju što veće i crvenije jagode, a to je pogrešno. Treba pogledati peteljku - ne sme da se kovrdža!
Crni luk treba pipnuti, mora da bude čvrst.

Pročitajte još: Kako da sečete CRNI LUK BEZ SUZA? Evo rešenja!

Neko vožće i povrće se "sluša". Takav je, recimo, kupus koji mora da ima tup zvuk. Treba kuckati lubenice, dinje i bundeve. Sve ovo ne sme da ima šupalj, već mora da ima "pun zvuk".

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.