· · Коментара: 0
ПИЈАЦА

БАБЕ знају да ли је поврће СВЕЖЕ: Шаргарепа се ГРЕБЕ, купус се СЛУША, ево шта радити са ПАСУЉЕМ

На пијаци треба користити свих пет чула, јер поврће мора да се гледа, мирише, проба, додирује, али и слуша.

vegetables-1212845_1280.jpg
Поврће прво треба посматрати Фото: Пиксабеј

Прво правило је да на пијаци треба скоцентрисано посматрати шта се налази на тезгама. Боја је први знак да је поврће свеже. Модри патлиџан мора да има сјајну црну боју, а салата лепе, зелене листове. Међутим, лепа боја је само први корак, јер "није злато све што сија":

Пасуљ треба "бацити"
Узме се шака пасуља и баци ту где је био. Ако је звук "пун" - пасуљ је млад, а ако је "лак" стари је.

Прочитајте још: Бацате браон банане и љуте ротквице? Ево решења за ова и још два проблема

Шампињони могу да провере, пошто некада и свежи могу да буду "испрљани" земљом. Уколико су шампињони лепе, беле боје треба их пажљивије осмотрити, јер капица не сме да буде одвојена од "ногице". Само ако су спојене у целину печурка је свежа и треба је купити.

Загребите шаргарепу Фото: Депозит
Путерица је боља ако се "заглавичила".

Краставац и тиквице треба да буду јаких боја и чврсти на додир. Грашак мора да буде јарке зелене боје, али крупна зрна су сигурно стара. Уколико је у махуни, треба је додирнути и опипати величину зрна, па уколико су мала - грашак је млад.

Зелену салату, такође, треба пипати. Путерица се лако препознаје по облику листова, али је увек боље купити ону која има главицу, а то може да се утврди оком и нежним додиром код корена.

Глава печурке не сме да се одваја од "ногице"
Парадајт се не купује очима него разумом.

Парадајз не треба "куповати очима", јер најлепшу боју има увозни и савршеног је облика и величине. Треба тражити старе сорте које су често блеђих нијанси и различитих величина.

Боранија уме да превари, па треба одломити врх и повући га са стране где је спојена. Уколико са одломљеним врхом крене и конац - боранија је стара!

Црни лук мора да има лепу боју, али је још важније да буде чврст. Исто  важи и за шаргарепу, коју треба ноктом благо загребати и домаћици ће бити јасно да ли је свежа.

Код јагода боја није кључна
Многи купују што веће и црвеније јагоде, а то је погрешно. Треба погледати петељку - не сме да се коврџа!
Црни лук треба пипнути, мора да буде чврст.

Прочитајте још: Како да сечете ЦРНИ ЛУК БЕЗ СУЗА? Ево решења!

Неко вожће и поврће се "слуша". Такав је, рецимо, купус који мора да има туп звук. Треба куцкати лубенице, диње и бундеве. Све ово не сме да има шупаљ, већ мора да има "пун звук".

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.