· · Komentara: 0
RUČAK IZ RERNE

Eksplozija ukusa i boja: Prolećna turli tava (FOTO)

Ovo omiljeno južnjačko jelo može da se pravi tokom čitave godine, ali se sastojci menjaju u odnosu na sezonu.

turlitava.jpg
Foto: A. M.

Turli tava može da se pravi i od samo tri vrste povrća, ali je ukusnija što je više sastojaka. Najbolja je ukoliko se koristi, bar, dve vrste mesa.

Pročitajte još: Nedeljni ručak koji se jede prstima: HRSKAVA pileća KRILCA (FOTO)

Spremna za rernu

Sastojci:

  • manji svinjski file
  • parče teletine
  • veliki crni luk
  • tikvica
  • šargarepa
  • žuta babura
  • 2 crvene šilje
  • 2 paradajza
  • 4 krompira
  • so, biber

Priprema:

Zdrava i ukusna Foto: A.M.

Isecka se crni luk, posoli i pobiberi, ubaci u tiganj i malo prodinsta. Doda se meso isečeno na kocke i dinsta se oko pola sata ili dok ne omekne. Pri kraju dinstanja mesa pospe se sa četiri kašikice mleve paprike.

Što više povrća to je ukusnija, a leti se dodaju i bamija i modri patlidžan.

Za to vreme se iseče paprika na kolutove, paradajz na kriške, tikvica na kružiće, šargarepa na kolutiće i krompir na kocke. Svo povrće se promeša, doda se malo suvog začina i stavi u pleh. Doda se i prodinstano meso. Ovo je jelo najukusnije kada se peče u tavi, zemljanoj posudi, ali ukoliko je nemate u - metalnom plehu. Jelo treba prekriti folijom i ubaciti urernu zagrejanu na 220 stepeni. Posle 20 minuta se skida folija i peče još pola sata.

Pročitajte još: Zdravlje na tanjiru: Paradajz punjen IZNENAĐENJEM

Leti se na pijaci mogu kupiti bamija i modar patlidžan. Sve to daje poseban ukus jelu. U turli tavu može da se doda i boranija,

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.