· · Komentara: 0
ČUVANJE VOĆA

VIŠNJE čuvajte u kutiji, MALINE u papirnatoj kesi, a ostalo voće na SLEDEĆI NAČIN

Sezonsko domaće voće nam je kratko dostupno, pa smo ga željni, koliko god da ga jedemo. Da mu dodatno ne bismo skratili rok upotrebe, važno je da ga pravilno čuvamo na sledeći način.

1593774037_borovnice.jpg
Foto: Piksabej

Višnje bi trebalo držati u dobro zatvorenim kutijama. Nemojte ih odmah prati, već neposredno pre jela, jer i najmanja vlaga na plodovima podstiče razvoj plesni.

Pročitajte još: PROZOR, mikrotalasnu ili TUŠ kabinu EFIKASNO ČISTI sitnica koju imate u KUHINJI

Breskve se, kao i ostalo koštunjavo voće, mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ako nisu potpuno sazrele, a zrele u frižideru. To važi i za nektarine, ali je najbolje da ih držite na sobnoj temperaturi dan-dva pre jela, kako bi omekšale i razvile punu aromu. Ukoliko su plodovi kajsije malo zeleniji, čuvajte ih na sobnoj temperaturi, a potpuno zrele u frižideru.

Najosetljivije je bobičasto voće, čuvajte ga u papirnatim kesicama u maloj količini.

Kruške možete držati na policama nekoliko nedelja, a najbolje je u papirnim kesama. Ovo se odnosi samo na plodove koji nisu potpuni omekšali. Ako želite da im ubrzate sazrevanje, stavite među njih poneku jabuku. Smokve nikako ne vole vlagu, pa ih ne treba držati u zatvorenim kutijama, radije ih ostavite u papirnim kesama, u frižideru. Najduže će, ipak, opstati ako ih držite u frižideru, na tanjiru ili u činiji, čak i do nedelju dana.

Dok je zeleno i tvrdo neka stoji u posudi na stolu Foto: Piksabej

Najosetljivije je bobičasto voće (maline, kupine, borovnice). Nemojte ga pakovati u velikim količinama, jer gornji slojevi težinom mogu da oštete plodove na dnu. Ovo nežno voće veoma je osetljivo na vlagu, pa ga čuvajte u otvorenim činijama ili u paprinim kesama.

Da ne bi proklijao krompir mora da se pokrije.

Lekari savetuju da treba da budemo oprezni kada je reč o konzumiranju proklijalog krompira. Naime, krompir sadrži solanin, štetno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. U povećanoj koncentraciji se nalazi u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Pročitajte još: Pogledajte TRIK kako da vam INSEKTI ne upadaju u piće dok se odmarate u bašti

Ukoliko, ipak, koristite proklijali krompir, obavezno mu uklonite klice! Toksične su i mogu da izazovu glavobolju ili tegobe u varenju. Bacite ga i ako je mekan i smežuran. Koristite isključivo tvrd i zdrav krompir.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.