· · Komentara: 0
SLATKIŠI

Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)

Neočekivani gosti ili vam se jede nešto slatko, a u kući nemate čokoladu? Dovoljna su četiri jajeta da napravite čaroliju

RolatCrveno.jpg
Foto: A. M.

Brzo i lako - ovim rečima se, u najkraćem, može opisati rolat. Kada se tome doda činjenica da je rolat jeftiniji od čokolade - stekli su se svi razlozi da se ovaj kolač koji su pravile bake predstoječeg vikenda nađe na stolu.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)

Gotovo da ne postoji ni jedan drugi kolač koji se pravi jednostavnije od rolata. Osnova je patišpanj koji se peče kratko.

Sam rolat može da se namaže pekmezom od kajsija, šljiva ili jagoda, ali i čokoladni namazom ili nekim drugim. Rolat može da bude i slan, ukoliko se ne doda šećer.

Smesa se ravnomerno raširi po plehu Foto: A. M.

Potrebno:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • pekmez ili neki drugi namaz

Priprema:

Uključi se rerna na 180 stepeni. Miskerom se umuti četiri belanceta, pa se doda šećer. Dodaju se žumanca i brašno. Smesa se sipa u pleh koji je postavljen papirom za pečenje.

Rolat se peče kratko - sedam minuta. Izvadi se iz rerne, pokrije čistom kuhinjskom krpom i okrene.

Krpom se briše papir
A. M.

Čist sunđer se pokvasi, pa se njime ravnomerno briše po papiru za pečenje. Ovo se radi da bi se patišljanj odvojio sa korom od papira. Pažljivo se povuče papir.

Neke domaćice ostave patišpanj da se ohaldi pa ga tek onda mažu. Jednostavnije je odmah ga namazati pekmezom. Maže se ravnomerno i polako roluje širi deo.

Rolat se namaže pekmezom, koji će ga držati poput lepka, i to  čim se ispeče, pa se lepo umota i pokrije.
Najbrža poslastica Foto: A. M.

Rolat obavezno treba namazati odmah ukoliko se maže čokoladnim ili nekim drugim suvljim namazom, jer će biti jednostavnije dok je patišpanj topao.

Kada se stigne do kraja - rolat će biti lepo zamotan zahvaljujući pekmezu koji je poput lepka.

Slani rolat
Kada se pravi slani rolat koji se filuje sirom ili praškom šunkom, u patišpanj se umesto šećera dodaju kašike ajvara ili spanać da bi se dobila lepa boja.

Rolat treba pokriti čistom krpom i pustiti ga da se odmori i malo ohladi.

Pročitajte još:Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Komadi se seku debljine palca, ravno ili ukoso. Mogu da se na papiru pospu prah šećerom ili kokosovim prahom. Preostali rolat se čuva umotan da se ne bi osušio.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.