· · Komentara: 0
SAVETI

Kako ugasiti "vatru" nakon ljute paprike i kako da vam pomfrit bude hrskav? Otkrivamo vam TAJNE

Za pripremu pomfrita potrebni su vam samo krompir, ulje i so, a da li znate u čemu je tajna njegovog savršenog hrskavog ukusa?

Depositphotos_6196969_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Za početak treba odabrati odgovarajuću sortu krompira, zlatni, odnosno žuti jer će se beli brzo osušiti. Pre nego što ga stavite u duboku i široku posudu, koju ste dopola napunili uljem, krompir treba da bude mokar kako bi se postigla neodoljiva hrskavost.

Pročitajte još: Nemate vagu u kuhinji? Nema problema, postoji drugi način da izmerite šta želite

Dok se peče, mešajte ga na nekoliko minuta (prvih 20 minuta). Kada počne da pliva u ulju, po površini, znači da je skoro gotovo. Čim dobije zlatno smeđu boju, izvadite pomfrit iz ulja i stavite ga u tanjir koji ste obložili papirnim ubrusom kako bi upio višak masnoće.

Vatra u ustima

Osobe koje jedu ljutu hranu žive duže, pokazalo je jedno istraživanje, ali kao ugasiti “vatru” u ustima kada preterate sa konzumiranjem ljutih paprika? Krivac za to je kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je izuzetno zdrav, ali ponekad i nepodnošljiv.

Razdvojte belance i žumance Foto: Depozit
Mleko, sir i med pomažu, a krompir, hleb i pirinač odmažu.

LJutinu može da ublaži čaša hladnog mleka ili pojedite parče sira. Ovaj neprijatan osećaj biće neutralisan i ukoliko u ustima promućkate ulje (jedna kašika), a zatim ga ispljunete. Pomažu i med, puter od kikirikija, limun i paradajz. S druge strane, pirinač, hleb i krompir neće “ugasiti” ljutinu, ali će sprečiti da taj osećaj bude jači.

Suve palačinke

Ako bi palačinke ostale meke čak i kada se ohlade, primenite jednostavan trik: nikada nemojte da stavljate cela jaja u smesu za njihovu pripremu. Šta to znači?

Pročitajte još: Kada pročitate šta se nalazi na dasci za sečenje i varjači, odmah ćete ih baciti

Kada sjedinjujete sastojke za palačinke, odvojite žumanca od belanaca. Napravite smesu za palačinke uobičajeno, ali bez žumanaca, a belanca umutite u sneg (ni mek ni čvrst), pa ga naknadno umešajte u smesu uz pomoć žice. Tako ćete dobiti penastu strukturu, a palačinke će biti meke čak i ako ih ostavite za kasnije što, iskreno, sumnjamo da će se dogoditi.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.