· · Коментара: 0
САВЕТИ

Како угасити "ватру" након љуте паприке и како да вам помфрит буде хрскав? Откривамо вам ТАЈНЕ

За припрему помфрита потребни су вам само кромпир, уље и со, а да ли знате у чему је тајна његовог савршеног хрскавог укуса?

Depositphotos_6196969_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

За почетак треба одабрати одговарајућу сорту кромпира, златни, односно жути јер ће се бели брзо осушити. Пре него што га ставите у дубоку и широку посуду, коју сте допола напунили уљем, кромпир треба да буде мокар како би се постигла неодољива хрскавост.

Прочитајте још: Немате вагу у кухињи? Нема проблема, постоји други начин да измерите шта желите

Док се пече, мешајте га на неколико минута (првих 20 минута). Када почне да плива у уљу, по површини, значи да је скоро готово. Чим добије златно смеђу боју, извадите помфрит из уља и ставите га у тањир који сте обложили папирним убрусом како би упио вишак масноће.

Ватра у устима

Особе које једу љуту храну живе дуже, показало је једно истраживање, али као угасити “ватру” у устима када претерате са конзумирањем љутих паприка? Кривац за то је капсаицин, састојак љутих папричица који је изузетно здрав, али понекад и неподношљив.

Раздвојте беланце и жуманце Фото: Депозит
Млеко, сир и мед помажу, а кромпир, хлеб и пиринач одмажу.

Љутину може да ублажи чаша хладног млека или поједите парче сира. Овај непријатан осећај биће неутралисан и уколико у устима промућкате уље (једна кашика), а затим га испљунете. Помажу и мед, путер од кикирикија, лимун и парадајз. С друге стране, пиринач, хлеб и кромпир неће “угасити” љутину, али ће спречити да тај осећај буде јачи.

Суве палачинке

Ако би палачинке остале меке чак и када се охладе, примените једноставан трик: никада немојте да стављате цела јаја у смесу за њихову припрему. Шта то значи?

Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, одмах ћете их бацити

Када сједињујете састојке за палачинке, одвојите жуманца од беланаца. Направите смесу за палачинке уобичајено, али без жуманаца, а беланца умутите у снег (ни мек ни чврст), па га накнадно умешајте у смесу уз помоћ жице. Тако ћете добити пенасту структуру, а палачинке ће бити меке чак и ако их оставите за касније што, искрено, сумњамо да ће се догодити.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.