· · Komentara: 0
PRENOSIVI RAČUNARI

Pet TRIKOVA koji čuvaju bateriju na vašim laptopovima

Pratite savete o tome kako sačuvati baterije kako biste im produžili vek trajanja, pravilnog rada već i energije koju vam pružaju tokom svakodnevnih aktivnosti.

macintosh-4556368_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Trajanje baterije nije problem samo kod mobilnih telefona, već i kod laptopova i tablet uređaja. Pravilna ušteda energije na računaru, gašenje aplikacija kada se ne koriste i mnogi drugi saveti samo su načini kako da produžite bateriju na ovim uređajima, ali i da sačuvate njeno zdravlje. 

Pročitajte još: Sačuvajte računare: Šta uraditi kada polijete laptop kafom ili vodom?

Uključite opciju "Battery Saver Mode"

Reč je o opciji kojom uključujete uštedu baterije na način da sam računar obavlja sav posao umesto vas. Kad ga uključite, svi procesi se spuštaju na niži nivo i time troše manje energije. Posebno se to odnosi na ekran, koji se prilikom uključenja ove mogućnosti u određenoj meri zamrači, smanji se nivo osvetljenja.

Smanjite nivo osvetljenja ekrana

Opcija umesto Battery Saver Mode je samo smanjenje nivo rasvete ekrana. Ekran troši ubedljivo najviše energije, pa to možete uraditi ručno. Ako je u tom trenutku baterija pri samom kraju, smanjite nivo osvatljenja na najniži i time ćete dobiti dodatnih oko sat vremena rada računara.

Pročitajte još: Ukoliko slušalice ne čistite pravilno i redovno, preti vam infekcija


Foto: Pixabay

Isključite Bluetooth i Wi-Fi

Ukoliko vam nisu potrebni, neka ne rade bez razloga, sami po sebi troše dosta energije.

Koristite "Hibernation" umesto "Sleep Mode"

Iako Sleep Mode ne troši mnogo energije, svejedno je troši je mora da sačuva sve ono što ste radili. U tom slučaju mnogo bolja opcija je  hibernacija, koja pamti ono što ste poslednje radili i bez obzira na gašenje računara, moguće je nastaviti  onde gde ste stali.

Pročitajte još: Selfi stik je otišao u penziju, a zamenila su ga tri nova uređaja

To možete podesiti tako što pritisnete Start+R, zatim upišete "powercfg.cpl" i otvorite Windows power options menu, gde izaberete opciju "Choose What the Power Buttons Do", kliknete na "Change Settings That Are Currently Unavailable" i na dnu promenite iz "Sleep" u "Hibernate".

Isključite što je nepotrebno

Isključite sve one programe ili aplikacije, koje ne koristite jer nema razloga da rade u pozadini. Ako na primer samo pretražujete internet, isključite maksimalne performanse graficke kartice. Takođe, isključite sve USB portove koje ne koristite. To je moguće na sledeći način, System > Battery i u tom delu nađete opciju  "See Which Apps Are Affecting Your Battery Life" i prikazaće vam se šta vam najviše troši bateriju.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.