· · Коментара: 0
ПРЕНОСИВИ РАЧУНАРИ

Пет ТРИКОВА који чувају батерију на вашим лаптоповима

Пратите савете о томе како сачувати батерије како бисте им продужили век трајања, правилног рада већ и енергије коју вам пружају током свакодневних активности.

macintosh-4556368_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Трајање батерије није проблем само код мобилних телефона, већ и код лаптопова и таблет уређаја. Правилна уштеда енергије на рачунару, гашење апликација када се не користе и многи други савети само су начини како да продужите батерију на овим уређајима, али и да сачувате њено здравље. 

Прочитајте још: Сачувајте рачунаре: Шта урадити када полијете лаптоп кафом или водом?

Укључите опцију "Battery Saver Mode"

Реч је о опцији којом укључујете уштеду батерије на начин да сам рачунар обавља сав посао уместо вас. Кад га укључите, сви процеси се спуштају на нижи ниво и тиме троше мање енергије. Посебно се то односи на екран, који се приликом укључења ове могућности у одређеној мери замрачи, смањи се ниво осветљења.

Смањите ниво осветљења екрана

Опција уместо Battery Saver Mode је само смањење ниво расвете екрана. Екран троши убедљиво највише енергије, па то можете урадити ручно. Ако је у том тренутку батерија при самом крају, смањите ниво осватљења на најнижи и тиме ћете добити додатних око сат времена рада рачунара.

Прочитајте још: Уколико слушалице не чистите правилно и редовно, прети вам инфекција


Фото: Pixabay

Искључите Bluetooth и Wi-Fi

Уколико вам нису потребни, нека не раде без разлога, сами по себи троше доста енергије.

Користите "Hibernation" уместо "Sleep Mode"

Иако Sleep Mode не троши много енергије, свеједно је троши је мора да сачува све оно што сте радили. У том случају много боља опција је  хибернација, која памти оно што сте последње радили и без обзира на гашење рачунара, могуће је наставити  онде где сте стали.

Прочитајте још: Селфи стик је отишао у пензију, а заменила су га три нова уређаја

То можете подесити тако што притиснете Start+R, затим упишете "powercfg.cpl" и отворите Windows power options menu, где изаберете опцију "Choose What the Power Buttons Do", кликнете на "Change Settings That Are Currently Unavailable" и на дну промените из "Sleep" у "Hibernate".

Искључите што је непотребно

Искључите све оне програме или апликације, које не користите јер нема разлога да раде у позадини. Ако на пример само претражујете интернет, искључите максималне перформансе графицке картице. Такође, искључите све USB портове које не користите. То је могуће на следећи начин, System > Battery и у том делу нађете опцију  "See Which Apps Are Affecting Your Battery Life" и приказаће вам се шта вам највише троши батерију.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.