· · Komentara: 0
TELO

Dijeta je dobra ako čovek ne gladuje i OBAVEZNO unosi dve stvari

Iako sticajem okolnosti uglavnom boravimo u zatvorenom prostoru, to nije razlog da dopustimo sebi da postanemo gojazni i da ne budemo u formi.

Depositphotos_25396871_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Koje smernice treba da pratimo da bismo ostali zdravi i vitki i, što je najvažnije - zdravi? O tome govori Jelena Ilić, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta i nutricionista. Ona, između ostalog, ima dugogodišnje iskustvo sa sastavljanjem ličnih programa ishrane i treninga, dajući uputstva i "na daljinu", odnosno onlajn.

Pročitajte još:  Ne budite lenji! Evo kako da i u izolaciji ostanete u formi i zategnete telo

Za početak, Jelena kaže da je svakako neophodna fizička aktivnost, kao i pravilno osmišljen i doziran trening za svakog pojedinca, u zavisnosti od godina i fizičke kondicije, jer ne može svako da vežba isto. A kao što ne postoji univerzalni plan treninga, ne postoji ni univerzalan plan ishrane.

Ipak, Jelenin konkretan savet glasi:

Jelena Ilić sa treninga
Foto: Lična arhiva

- Svaki čovek koji je započeo bilo kakvu dijetu, može da nastavi s njom, ali samo pod uslovom da kalorijski deficit ne bude preveliki - kaže Jelena.

Dijeta može uvek da se drži ako kalorijski deficit nije veliki.

Jelena naglašava da je potrebno čuvati imunitet, pogotovo ovih dana, pa zato upozorava da izbegavamo bilo kakve nagle promene:
- Blagi kalorijski deficit učiniće vas dovoljno sitim, održaće vaš imunitet i učiniće da kilogrami svakako idu naniže, dok ćete fizičku aktivnost dozirati na tri do četiri puta nedeljno, što će biti dovoljno da isprati vaš plan ishrane.
A šta da radimo ukoliko smo zadovoljni svojom trenutnom kilažom?
- Svakome ko je zadovoljan svojim tenutnim stanjem, preporuka je da unos kalorija podesi za održavanje težine, da jede raznovrsno, radi unosa svih hranljivih materija (makronutrijenata i mikronutrijenata), i ispoštuje trening takođe od tri do četiri puta nedeljno, što će omogućiti održavanje već postignutog rezultata.

Zdrava ishrana, dovoljno vitamina i minerala i svako će biti zadovoljan telom.


Profesorka naglašava da ne smemo da zaboravimo vitamine i minerale:
- Suplementi koje ja praktikujem su: omega 3, vitamin C, vitamin D3, magnezijum citrat i cink. Takođe, napominjem i da dnevni unos ovih vitamina i minerala zavisi od same individue, i od toga da li se bavi sportom i koliko poštuje pravilan i zdrav način ishrane.

Pročitajte još: Isidora je počela da se nekontrolisano goji, onda je otišla na Zlatibor i uz pomoć OVE ISHRANE oslabila 41 kilogram

Kao univerzalne vežbe koje mogu da se praktikuju kod kuće Jelena preporučuje kružni trening (neke primere moguće je pronaći na internetu), koji može da se radi bez posebnih rekvizita.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.