· · Komentara: 0
MOBILNI TELEFONI

Produžite im vek: Evo kako se pravilno pune baterije pametnih telefona

Donosimo vam 7 ključnih stvari koje morate znati kada je reč o baterijama mobilnih telefona i njihovoj istrajnosti

battery.png
Foto: pixabay

Baterija mobilnih telefona jedna je od prvih problema sa kojima se susreću svi korisnici ovih uređaja. Mogućnost da baterija izdrži čitav dan postala je najvažnija karakteristika prilikom kupovine pametnih telefona, odmah posle veličine ekrana.

U nastavku je 7 ključnih stvari o kojima morate voditi računa kada je reč o baterijama mobilnih telefona i njihovoj istrajnosti.

Pročitajte još: Ako uključite OVU OPCIJU na telefonu, baterija na Androidu će trajati duže

Brzo punjenje - 10 minuta
Olakšavajuća okolnost su adapetri za brzo punjenje baterija, koji dolaze uglavnom uz novije verzije telefona i o mogućavaju punjenje za svega 10 minuta. Ova opcija dovoljna je da se telefon stabilizuje u štedljivi mod energije i ostane u funkciji do konačnog uključenja na punjenje sa standardim adapterima. 

Baterije se neće menjati u skorijem periodu

Pametni telefoni koriste litijum-jonske punjive baterije. Teško je stvoriti baterije koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije promenila desetinama godina. Iako se čini da one traju duže, zapravo uređaji i softveri imaju mnoge režime koji racionalnije troše energiju i povećavaju dnevno trajanje baterije.

Pročitajte još: Kako osloboditi memoriju mobilnih telefona?

Što je veća baterija, to je više trikova koji produžavaju njen život. Veće baterije mogu omogućiti celodnevni rad na uređaju, ali obično samo ako su napunjene do 100 odsto. Tako se baterija svakog dana prilikom punjenja izlaže "stresu" koji joj smanjuje životni vek.


Foto: Pixbay

Brzo punjenje neće oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to poboljšati i do osam puta. Osim ako nema neke tehničke greške sa elektronikom vaše baterije ili punjača, korišćenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg mobilnog telefona.

Dve faze brzog punjenja
Baterije za brzo punjenje rade u dve faze. U prvoj fazi napon se primenjuje na praznu ili gotovo praznu bateriju. I to donosi taj brzi porast od 50 do 70 odsto u prvih 10, 15 ili 30 minuta. Baterij brzi apsorbuju energiju bez većih negativnih efekata na njihovo zdravlje.U drugoj fazi puni se preostali procenat energije. Kod nje se usporava punjenje i pažljivo se upravlja brzinom punjenja, jer bi proces zapravo mogao oštetiti bateriju. 

Pročitajte još: Rilmi telefoni stižu u Srbiju u martu

Ne možete prepuniti bateriju mobitela

Sistem upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi električni naboj kad baterija dostigne 100 odsto, pre nego što se ona može prepuniti. Baterija, ipak, ostaje pod "stresom" iako je 100% napunjena.

Ne dopustite da se baterija potpuno isprazni (0%)

Pražnjenje baterije do kraja može izazvati hemijske reakcije koje vremenom skraćuju vek baterije. Stavite mobilni telefon na punjač kada se nivo baterije smanji na oko 30 odsto, što je znatno iznad kritično niskog nivoa. 

Visoke temperature mogu oštetiti bateriju

Toplota je pravi neprijatelj baterije. Mobilni telefon treba držati što dalje od sunca, prozora i izvan kontrolne table automobila kako bi se sprečilo pregrevanje. U ekstremnim slučajevima može doći do eksplozije pregrejane baterije.


​Foto: Pixbay

Pročitajte još: BROJNI NEDOSTACI: Nova 5G mreža ne donosi najbrži internet preko noći

Tuđi punjači neće naneti štetu bateriji vašeg telefona

Osim ako ne koristite oštećene punjače, kablovi i punjači koji nisu došli uz vaš model telefona neće naštetiti vašoj bateriji. Tako proizvođači mobilnih telefona kao što su Samsung ili Apple koriste fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti znatno širi spektar mobilnih. 

Koje su najbolje metode za uštedu baterije?

Da biste izvukli više života iz baterije, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije kao što su smanjenje osvetljenosti ekrana, isključivanje Wi-Fi mreže i Bluetooth-a kada ih ne koristite, ograničavanje pristupa pozadinskih aplikacija kroz postavke i praćenje aplikacija koje koriste GPS.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.