· · Коментара: 0
МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

Продужите им век: Ево како се правилно пуне батерије паметних телефона

Доносимо вам 7 кључних ствари које морате знати када је реч о батеријама мобилних телефона и њиховој истрајности

battery.png
Фото: пиxабаy

Батерија мобилних телефона једна је од првих проблема са којима се сусрећу сви корисници ових уређаја. Могућност да батерија издржи читав дан постала је најважнија карактеристика приликом куповине паметних телефона, одмах после величине екрана.

У наставку је 7 кључних ствари о којима морате водити рачуна када је реч о батеријама мобилних телефона и њиховој истрајности.

Прочитајте још: Ако укључите ОВУ ОПЦИЈУ на телефону, батерија на Андроиду ће трајати дуже

Брзо пуњење - 10 минута
Олакшавајућа околност су адапетри за брзо пуњење батерија, који долазе углавном уз новије верзије телефона и о могућавају пуњење за свега 10 минута. Ова опција довољна је да се телефон стабилизује у штедљиви мод енергије и остане у функцији до коначног укључења на пуњење са стандардим адаптерима. 

Батерије се неће мењати у скоријем периоду

Паметни телефони користе литијум-јонске пуњиве батерије. Тешко је створити батерије које трају дуже, јер се технологија батерија није променила десетинама година. Иако се чини да оне трају дуже, заправо уређаји и софтвери имају многе режиме који рационалније троше енергију и повећавају дневно трајање батерије.

Прочитајте још: Како ослободити меморију мобилних телефона?

Што је већа батерија, то је више трикова који продужавају њен живот. Веће батерије могу омогућити целодневни рад на уређају, али обично само ако су напуњене до 100 одсто. Тако се батерија сваког дана приликом пуњења излаже "стресу" који јој смањује животни век.


Foto: Pixbay

Брзо пуњење неће оштетити батерију

Конвенционални пуњач има снагу од 5 до 10 вати. Бржи пуњач може то побољшати и до осам пута. Осим ако нема неке техничке грешке са електроником ваше батерије или пуњача, коришћење брзог пуњача неће дугорочно оштетити батерију вашег мобилног телефона.

Две фазе брзог пуњења
Батерије за брзо пуњење раде у две фазе. У првој фази напон се примењује на празну или готово празну батерију. И то доноси тај брзи пораст од 50 до 70 одсто у првих 10, 15 или 30 минута. Батериј брзи апсорбују енергију без већих негативних ефеката на њихово здравље.У другој фази пуни се преостали проценат енергије. Код ње се успорава пуњење и пажљиво се управља брзином пуњења, јер би процес заправо могао оштетити батерију. 

Прочитајте још: Рилми телефони стижу у Србију у марту

Не можете препунити батерију мобитела

Систем управљања батеријом је осмишљен тако да искључи електрични набој кад батерија достигне 100 одсто, пре него што се она може препунити. Батерија, ипак, остаје под "стресом" иако је 100% напуњена.

Не допустите да се батерија потпуно испразни (0%)

Пражњење батерије до краја може изазвати хемијске реакције које временом скраћују век батерије. Ставите мобилни телефон на пуњач када се ниво батерије смањи на око 30 одсто, што је знатно изнад критично ниског нивоа. 

Високе температуре могу оштетити батерију

Топлота је прави непријатељ батерије. Мобилни телефон треба држати што даље од сунца, прозора и изван контролне табле аутомобила како би се спречило прегревање. У екстремним случајевима може доћи до експлозије прегрејане батерије.


​Foto: Pixbay

Прочитајте још: БРОЈНИ НЕДОСТАЦИ: Нова 5Г мрежа не доноси најбржи интернет преко ноћи

Туђи пуњачи неће нанети штету батерији вашег телефона

Осим ако не користите оштећене пуњаче, каблови и пуњачи који нису дошли уз ваш модел телефона неће наштетити вашој батерији. Тако произвођачи мобилних телефона као што су Samsung или Apple користе флексибилније пуњаче помоћу којих је могуће пунити знатно шири спектар мобилних. 

Које су најбоље методе за уштеду батерије?

Да бисте извукли више живота из батерије, можете користити уобичајене трикове за уштеду енергије као што су смањење осветљености екрана, искључивање Wi-Fi мреже и Bluetooth-а када их не користите, ограничавање приступа позадинских апликација кроз поставке и праћење апликација које користе GPS.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.