· · Komentara: 0
Nadmoćan

Ima 2.000 "konja", ne troši ni kap benzina, a do 300 km/č stiže za 9 sekundi (VIDEO)

"Lotus evija" je prvi britanski superautomobil na električnu energiju

1594982225_NAS-EVIJA.jpg
Foto:"Lotus"

Izazov koji je postavio "Tesla" sa svojim superautomobilima na struju ozbiljno je shvaćen u najvećim automobilskim gigantima.

Ne samo kod onih koji će proizvoditi vozila za široke narodne mase, već i za kupce sa znatno višim zahtevima od automobila, naravno i sa znatno dubljim džepom od prosečnih vlasnika vozila na točkovima.

Britanski proizvođač "Lotus" je poznat po superautomobilima dovoljno dobrim da "pasuju" i mister Bondu u njegovim "007" avanturama.

Foto:"Lotus"

Čini se da su oni jako ozbiljno shvatili nadolazeću eru i vladavinu elektromobila pa su prevazišli i sami sebe!

"Lotus evija" je prvi britanski superautomobil na struju. Ima neverovatnu snagu od 2.000 "konjskih snaga" što ga čini najjačim serijskim proizvedenim drumskim automobilom na svetu.

Pročitajte još:Sa ovim elektromobilom moći ćete da odete iz Beograda do Niša i nazad BEZ DOPUNE baterije

Napravljen je od ultra-lakih karbon-fiber vlakana i ima masu od samo 1.680 kilograma! Ubrzanja koja ovaj automobil pravi su nestvarna. Od 0 do 100 kilometara na čas je oko tri sekunde, i to je rezultat koji mogu i da postignu rivali, što na benzin što na struju, ali rezultat koji ovaj automobil postiže iz mesta do 300 kiloematara na čas je jedinstven!

Da bi ubrzao do fantastičnih 300 kilometara na čas, ovom "Lotusu" treba manje od devet sekundi!
maksimalna brzina je 320 kilometara na čas.

Domet sa jednim punjenjem baterije je oko 400 kilometara. Pri tome se do 80 odsto kapaciteta baterije puni za samo 12 minuta! Toliko vam treba i da napunite rezervoar benzinom! Tako da je i ova mana elektromobila kod "lotus evije" rešena. Ovo vozilo koje je razvijeno i dizajnirano i ručno napravljeno u čuvenom domu "Lotusa" u Hetelu u Velikoj Britaniji ima još mnogo tehnolokških čudesa. Izdvajamo po prvi put u svetu, primenjenu lasersku tehnologiju za osvetljenje.

Foto:"Lotus"

Biće napravljeno samo 130 primeraka (Prvobitan naziv je bio "tajp 130")i kažu da su već poznata i imena srećnih kupaca.

Pročitajte još:Rođen novi auto-gigant "Stelantis"!

"Lotus evija" je duga 4.459 mm, široka je 2.000 mm, a visoka 1.122 mm. Cena je 2,2 miliona dolara!

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.