· · Komentara: 0
SAN

Idite na spavanje uvek u isto vreme, u suprotnom ishod može biti KOBAN

Osobe koje se ne pridržavaju ovog jednostavnog pravila imaju loš san i veliki rizik od srčanih oboljenja

Depositphotos_22926598_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Znamo koliko je kvalitetan san dragocen za zdravlje, a novo istraživanje je pokazalo da je veoma važno da se na počinak ide u isto vreme. Osobe starije od 45 godina, koje se toga ne pridržavaju, imaju veći rizik od pojave srčanih oboljenja.

Pročitajte još: Ako želite da doživite stotu, idite u MUZEJ

Rezultati istraživanja objavljeni u Jorunal of the American college of cardiology otkrili su da uz fizičku aktivnosti i zdravu ishranu, odlazak na počinak u isto vreme sprečava pojavu raznih oboljenja.

Istraživanje je trajalo pola decenije!

U istraživanju je učestovalo gotovo 2.000 muškaraca i žena između 45 i 84 godine. Naučnici su ih nadgledali pola decenije tako što su na ruci imali uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja. Za to vreme njih 111 je dobilo srčani udar i preminulo od različitih srčanih oboljenja. Reč je o osobama koje nisu išle na spavanje u isto vreme.

Pročitajte još: Penzioneri, pokrenite se: Rad u starosti vraća duh mladosti!

- Nadamo se da će ovo istraživanje podići svest o tome koliko je važno spavati dobro i kvalitetno zbog zdravlja - kaže dr Tijani Huang. - Prethodna istraživanja su pokazala da loš ritam spavanja utiče na nivo šećera u krvi, povećava holesterol i usporava metabolizam.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.