· · Komentara: 0
PENZIONERI

Najstariji sugrađani imaju pravo otplate kredita i do 80. godine života

Duži životni vek najstarijih građana u Srbiji prepoznale su i banke, koje im omogućuju otplate kredita u trajanju i od 95 meseci

old-4449102_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Odnedavno, najstariji sugrađani imaju priliku da uzimaju gotovinske keš kredite bez učešća, sa dugim rokom otplate i olakšicom da ga isplaćuju sve do 80. godine života. Iako je mesečni ček od 15.000 dinara dovoljan da se podigne kredit od banke, ali većina, naročito stranih filijala, traže da primanja penzionera budu najmanje 20.000 dinara.

Redovnost u izmirivanju obaveza naterala je bankare da produže otplatu kredita i visinu mesečnih primanja neophodnih za uzimanje pozajmice. Tako najstariji sugrađani u Poštanskoj štedionici, banci kojoj najveći broj penzionera veruje sudeći po statistici, mogu da dobiju kredit od 50.000 dinara bez kamate. Mesečna rata iznosila bi oko 8.300 dinara, a rok otplate je šest meseci.

Pročitajte još: Da li znate u kom periodu su supružnici najsrećniji u braku? Odgovor će vas ŠOKIRATI

Strane banke odlučile su da produže rok otplate kredita. Minimalni iznos kredita je 20.000 dinara, a pozajmicu mogu da otplaćuju u ratama od šest pa do 95 meseci. Većina banaka uslovljava penzionere da poslednju ratu kredita vrate do 78. godine života, a ima i onih kod kojih je ta granica 80 godina.

Uprkos relativno povoljnim uslovima, stručnjaci upozoravaju najstarije sugrađane da prilikom podizanja kredita treba da vode računa da rata ne optereti mesečni budžet.

Kamate koje obračunavaju banke su različite, ali ukoliko je kamatna stopa oko 13 do 14 odsto na godišnjem nivou penzioner treba sam da izračuna koliko će banci vratiti i zaključi da li mu se isplati. Zbog toga je uvek bolje uzeti beskamatnu pozajmicu iako je reč o manje novca.

Uslovi za pozajmicu

Prvi uslov za uzimanje kredite je trajanje penzije, odnosno uslov da je sugrađanin najmanje mesec dana u penziji, kao i da ima između 55 i 75 godina života. Kreditna sposobnost i pozitivna ocena finansijskog stanja obavezni su i za penzionere. Dalje, banke potom omogućuju penzionerima da kredit uzmu bez učešća i da ga otplaćuju do 80. godine života na najviše 95 mesečnih rata.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.