· · Komentara: 0
PROTIV DEPRESIJE

Penzioneri, pokrenite se: Rad u starosti vraća duh mladosti!

Radno-okupaciona terapija podrazumeva da penzioneri bez velikih psihičkih teškoća prođu kroz proces prilagođavanja novim životnim okolnostima, uverava psihoterapeut Stojan Mišić.

grandparents-2734513_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Odlazak u penziju je naporan psihološki proces kroz koji prolaze svi ljudi, ali nekima od njih ovo je posebno naporan proces, upozorava psihoterapeut Stojan Mišić. Radno-okupaciona terapija samo je jedan od vidova gotovo obaveznih lečenja koji su najstarijim sugrađanima dostupni u rehabilitacionim centrima i domovima za stara lica. 

Ove terapije su usmerene ka aktiviranju postojećih sposobnosti i znanja penzionera kako bi se usporio proces starenja i poboljšalo psiho-fizičko stanje korisnika. 

Pročitajte još: Imaju li "tapiju" na ljubav samo mladi? Stariji sve češće ulaze u emotivne veze, a zbog toga nailaze na OSUDU - zašto?

Podsticijani kapacitet koji sa sobom nosi rad u trećem dobu, kako tvrde stručnjaci, obogaćuje život penzionera, doprinosi boljem opštem zdravstvenom stanju.

- Uticaj koji rad ima na penzionere je veliki jer je svrha radne terapije i rada da osposobi osobu da se samostalno stara o sebi, da preuzima inicijativu i da podstiče ili održava sve one osposobnosti koje su regradirale kod osoba - objašnjava psihoterapeut Stojan Mišić. 


Foto: Pixabay

Često je starijim penzionerima poražavajuće da ponovo uče stvari koje su pre radili svakodnevno. Rad neposredno nakon penzionisanja je poželjan zato što je važno da osoba zadrži osećaj produktivnosti i funkcionalnosti. To ne mora biti nužno neki posao, u obzir dolaze i razni hobiji i druge aktivnosti.

Idealan period života
Slobodno vreme otvara prostor za nova životna ostvarenja penzionerima, uveravaju stručnaci.- Osećaj usamljenosti i manje vrednosti je dominantan u ovoj životnoj fazi. Takođe, smrt najbližih prijatelja i poznanika je samo podsetnik da ne postaju mlađi. Ipak, to je period kada konačno mogu da se posvete samo sebi i svojim neostvarenim željama - objašnjava Mišić.

Pročitajte još: Osam rešenja za oslabljen sluh: Iskoristite crni luk, lovorov list, jasen...

Ipak, kako bi penzioneri kroz radne aktivnosti savladali osećaj ankesioznosti i usamljenosti koja može dovesti do depresije i zatvaranja u kućne uslove, podrška porodice na samom početku ključna je da bi se na što lakši način prihvatile nove životne uloge.

Najznačajnija stvar koju porodica može da uradi je da bude dostupna penzioneru. Takođe, porodica je tu da bude pomoć i podrška. 

Pre svega, neophodno je da osoba sama pokaže interesovanje za neku aktivnost, a uloga porodice je da omogući da se to ostvari ili da bude uz nju - objašnjava naš sagovornik.


Foto: Pixabay

Pročitajte još: Postmenopauza je opasna: Iako nema bola NE ZNAČI da ste ZDRAVI

Prema Zakonu Republike Srbije, penzioneri mogu da budu zaposleni po ugovoru o radu, o delu, autorskom ugovoru i da istovremeno primaju penziju. Sa druge strane, dosadašnja praksa pokazuje i da se poslodavci rado odlučuju za penzionere jer su oni pouzdani, tačni , održavaju dobre međuljudske odnose i osveženje su za svaki tim.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.