· · Komentara: 0
(AVAN)TURIZAM

"Zaklali su kozu, seli smo oko vatre i više nismo oka sklopili": Nemanja se vratio sa putovanja u Etiopiju, a ovo je njegov doživljaj (FOTO)

Što dalje od gužve i čarter letova, kontakt sa lokalcima umesto konobarima i lično iskustvo - tri su osnovne želje koje danas pokreću ljude da krenu na putovanje.

nemanja.jpeg

Održivi turizam je najčešće pominjan izraz u turističkoj industriji, a podaci "Bukinga" objavljeni na Beogradskom sajmu turizma kažu da 54 odsto turista "putuje kako bi smanjili masovni turizam".

Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA (FOTO/VIDEO)

Nezaboravno iskustvo
Foto: Lična arhiva

Sve su popularnije ture "na kraja sveta" u mesta gde retko kada kroči ljudska noga, a osnovni cilj turista koji se odlučuju da na njih krenu su želja da nešto dožive, odnosno obogate ličnost novim iskustvom.
- Nikada neću zaboraviti noć koju sam proveo u savani, između kuća od pruća i žbunja, okružen lokalnim stanovnicima - kaže Nemanja Mutić, vodič koji se upravo vratio sa tronedeljnog putovanja iz Etipije.


Na osnovu 180 miliona recenzija najveći sajt za rezervacije smeštaja je objavio da polovina turista putuje sa željom da smanji masovni turizam

Putovanje je trajalo 17 dana i prvo su posetili sever u kojem se nalaze sveti centri od kojih je najčuvenija Lalibela. Videli su crkve ukopone u zemlju, videli Aksum i Depresiju, a zatim krenuli u dolinu reke Omo.
- Posetili smo šest plemena i svako je posebno, a najpozantiji su Mursi po specifičnoj nošnji - kaže Nemanja.

Zarada
Lokalno stanovništvo je izuzetno lepo prima turiste, jer im je njihov dolazak izvor zarade. Tačnije, imaju sve potrebno za život, ali ne i novac. Pošto žene prave suvenire dolazak turista je njima jedini izvor prihoda.

Iako mlad, već nekoliko godina radi kao vodič i posetio je gotovo sva turistički čuvena mesta. Iapk, putovanje u Etiopiju će zauvek zapamtiti upravo zato što su imali direktan kontakt sa ljudima.

Niko nije ostao ravnodušan!

- Niko nije ostao ravnodušan i svi putnici su bili pod izuzetno jakim utiskom - ističe Nemanja.
Najlepše iskustvo je bilo spavanje u selu, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje, takođe, nikada nije imala ovakvo iskustvo, pa je i njima susret sa "belim ljudima" bio neverovatan događaj.

Pročitajte još: Svi ste čuli za ružičaste plaže, a u Evropi postoje samo ČETIRI: Zbog njihove boje se vodi prava polemika (FOTO)

- Lepo su nas dočekali, zaklali su kozu, sedeli smo zajedno oko vatre, deca su nas zabavljala i, prepuni utisaka, cele noći oko nismo mogli da sklopimo - kaže Nemanja.
Probudili su se u praskozorje, domaćini su im već skuvali kafu, a srpski turisti su raširenih očiju posmatrali u ružičast horizont.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.