· · Коментара: 0
(АВАН)ТУРИЗАМ

"Заклали су козу, сели смо око ватре и више нисмо ока склопили": Немања се вратио са путовања у Етиопију, а ово је његов доживљај (ФОТО)

Што даље од гужве и чартер летова, контакт са локалцима уместо конобарима и лично искуство - три су основне жеље које данас покрећу људе да крену на путовање.

nemanja.jpeg

Одрживи туризам је најчешће помињан израз у туристичкој индустрији, а подаци "Букинга" објављени на Београдском сајму туризма кажу да 54 одсто туриста "путује како би смањили масовни туризам".

Прочитајте још: Цвијета је била у Долини СМРТИ из које се многи нису ВРАТИЛИ, а прочитајте како је она УСПЕЛА (ФОТО/ВИДЕО)

Незаборавно искуство
Фото: Лична архива

Све су популарније туре "на краја света" у места где ретко када крочи људска нога, а основни циљ туриста који се одлучују да на њих крену су жеља да нешто доживе, односно обогате личност новим искуством.
- Никада нећу заборавити ноћ коју сам провео у савани, између кућа од прућа и жбуња, окружен локалним становницима - каже Немања Мутић, водич који се управо вратио са тронедељног путовања из Етипије.


На основу 180 милиона рецензија највећи сајт за резервације смештаја је објавио да половина туриста путује са жељом да смањи масовни туризам

Путовање је трајало 17 дана и прво су посетили север у којем се налазе свети центри од којих је најчувенија Лалибела. Видели су цркве укопоне у земљу, видели Аксум и Депресију, а затим кренули у долину реке Омо.
- Посетили смо шест племена и свако је посебно, а најпозантији су Мурси по специфичној ношњи - каже Немања.

Зарада
Локално становништво је изузетно лепо прима туристе, јер им је њихов долазак извор зараде. Тачније, имају све потребно за живот, али не и новац. Пошто жене праве сувенире долазак туриста је њима једини извор прихода.

Иако млад, већ неколико година ради као водич и посетио је готово сва туристички чувена места. Иапк, путовање у Етиопију ће заувек запамтити управо зато што су имали директан контакт са људима.

Нико није остао равнодушан!

- Нико није остао равнодушан и сви путници су били под изузетно јаким утиском - истиче Немања.
Најлепше искуство је било спавање у селу, заједно са локалним становништвом које, такође, никада није имала овакво искуство, па је и њима сусрет са "белим људима" био невероватан догађај.

Прочитајте још: Сви сте чули за ружичасте плаже, а у Европи постоје само ЧЕТИРИ: Због њихове боје се води права полемика (ФОТО)

- Лепо су нас дочекали, заклали су козу, седели смо заједно око ватре, деца су нас забављала и, препуни утисака, целе ноћи око нисмо могли да склопимо - каже Немања.
Пробудили су се у праскозорје, домаћини су им већ скували кафу, а српски туристи су раширених очију посматрали у ружичаст хоризонт.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.