· · Komentara: 0
CVEĆE

Orežite MUŠKATLE da vas ne bi neprijatno iznenadile

Omiljeno cveće mnogih dama koje ukrašava balkone godinama traži malo brige, ali jedan dan u proleću im treba posvetiti malo vremena

Muskatle1.jpg
Foto: A. M.

Muškatle zimu provode na zatvorenom i svetlom mestu, najčešće na zastakljenim terasama, u svetlarnicima ili hodnicima. Upravo tamo mogu da se "prevare" i u rano proleću krenu sa izdancima.

Pročitajte još: Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE

Prva stvar koju treba uraditi sa muškatlama je orezivanje upravo tih izraslih grana koje se lako prepoznaju jer su svetlije boje. Ovi izdanci će sprečiti muškatlu da bujno cveta, jer će potrošiti svu energiju biljke.

Razmnožavanje
Najjednostavnije je to uraditi reznicom. Iseče se izdanak dugačak najmanje desetak santimetara i stavi u vodu na toplom mestu. Ubrzo će pustiti žilice koje se, kada se razgranaju, posade u zemlju.

Ukoliko izdanaka nema - još bolje, preostaje drugi korak presađivanje. Muškatle treba presaditi svake druge godine, jer iscrpljuju zemlju. Ukoliko su presađene lane, površinski sloj može da se pospe svežom zemljom.

Orežite, nahranite, presadite muškatlu i vratiće vam cvetovima.

Muškatle ne cvetaju zato što su gladne, a najbolja hrana je đubrivo. Prihrana se obavlja rastvorom za muškatle ili cvetnice. Najbolje je sa zalivanjem početi kada počne period vegetacije. Tečno đubrivo za cvetnice se rastvara u vodi za zalivanje.

Pročitajte još: Zaštitite svoje kaktuse, jer ako krenu da bujaju i rastu - loše je i brzo će uvenuti

I na kraju muškatle treba zaliti. Vodom se, praktično, bude iz zimskog sna. Muškatle ne smeju da budu žedne, ali ni da se prečesto i obilno zalivaju jer će koren istruliti.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.