· · Komentara: 0
LJUBAV

Prvi dečko je kriv za raspad vašeg braka, a za to postoji logično OBJAŠNJENJE

Mladost je fatalistička i veruju da je to što se trenutno odigrava početak i kraj svega

Depositphotos_13277239_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Prva ljubav je veoma velika i veoma mala - zapisao je Viktor Igo, a istraživanje holandskih naučnika pokazalo je da ona, kakva god bila, uvek ostavlja trag na duši.

Pročitajte još: Ako muškarca često boli glava - to nema veze sa seksom, a žene će biti BESNE kad saznaju razlog

Istraživači iz Mastrihta su na osnovu ankete koju su sproveli u srednjim školama došli do saznanja i da mladi veruju kako će ljubav koja im se u tom dobu događa trajati do kraja života. Teško je, međutim, predvideti njen ishod i trajanje, ali ono što stručnjaci lako zaključuju jeste da snaga, suština, forma i izraz prve ozbiljne veze iz mladosti može da se odrazi na sve kasnije emotivne priče.

Prva ljubav određuje sve naredne veze u životu

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut, kaže da mladalački odnos jeste neka vrsta zapisa koji urezujemo u svoje biće i koji nas tokom života određuje.

- Srce sve pamti, a najviše prva iskustva koja mu se dogode, a mnogo zavisi od toga kako se odnos razvijao, da li je to bila prijatna ili negativna relacija, koliko je u njoj bilo suza, a koliko osmeha, da li su temelji na kojima je počivao bili zdravi ili je u njemu postojala isključiva dominacija jedne strane, ugnjetavanje i nasilje - kaže Vicković.

Od prvog partnera sve zavisi
Za prvog partnera se prilično vežemo. Ukoliko je on prema nama dobar, iskren i pošten, pomislimo da je svaki takav. On nas možda i  razmazi, pa u svakoj novoj vezi želimo status princeze/princa. Kao što nečije omalovažavanje, maltretiranje i iskorišćavanje možemo da ocenimo kao ponašanje koje postoji u svakom odnosu.

Ponavljamo usvojeno

Mladost je lepršava, nezrela, nestabilna, traženje sebe, sklonost ka dramatizovanju, podložnost uticajima drugih i ranjivost.

- To su bića koja nemaju izgrađen, jasan pogled na svet, ali ni na same sebe i većina o sebi formira mišljenje na osnovu onoga što čuje od drugih, pa ako nekoj devojčici kažete da je glupa, ona će u to lako poverovati, iako je to daleko od istine - ističe Vickovićeva.

Dolazimo do toga i da se njihovo srce i emocionalna pismenost praktično “školuju” kroz odnos sa prvim partnerom. Od tih lekcija zavisi svako dalje “školovanje”.

Prva ljubav zaborava nema
Foto: Depozitfoto

Prirodno je da u godinama neiskustva ono prvo doživimo kao obrazac po kojem sve(t) funkcioniše.
- Ne zaboravimo pritom da svako ponašanje prate određena emocionalna stanja - radost, tuga, očaj, kajanje, griža savesti - kaže Vickovićeva.

Venčaćemo se!

To znači da i njih često ponavljamo, svesno ili nesvesno, u drugim vezama. Jer, kada smo mladi, mi se lako vežemo za nekog. I onda, kroz razvoj situacije, intenzitet emocija, sadržaj veze, mi formiramo odnos prema ljubavi uopšte, a time i prema onome šta možemo da očekujemo od nove veze - tvrdi psiholog i dodaje da se u mladalačkim godinama, naravno, ne razmišlja o tome šta će biti posle ili bi moglo da bude.

Mladi su naivni i misle da ljubav traje večno

- Kada se mlad čovek zaljubi, onako jako, ima osećaj da je to to i da nikada više neće biti ni sa kim drugim i ubeđen je da će se venčati i da će to biti ljubav do kraja život - naglašava Vickovićeva.

Mladost je uglavnom fatalistička. Veruje da je to što se trenutno odigrava početak i kraj svega. I zbog toga je vrlo teško mladoj osobi koja se ludo zaljubila i misli da ništa drugo osim toga ne postoji, objasniti da je svaki odnos neizvestan.

Pročitajte još: Da li je ljubav jača od svega? Evo zašto je opasno biti FATALNO zaljubljen

Sagovornica zaključuje da možda nije lako, ali da je uvek lepo kada otvorimo srce i uprkos sećanjima i impresijama o prvoj ljubavi, polako nastavimo dalje. A ko zna, možda nam se, kada se ne budemo ni nadali, ponovo vrati lepa prošlost. Pa neka onda bude u duhu stihova Mike Antića:
- I kada se jednom u dubokoj starosti sretnemo u nekom domu penzionera, pa pred Novu godinu ili neki drugi praznik odigramo zajedno jedan valcer ili tango, i zaljubimo se jedno u drugo 3681. put, neka i to bude samo prva ljubav i nijedna više.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.