· · Коментара: 0
ЉУБАВ

Први дечко је крив за распад вашег брака, а за то постоји логично ОБЈАШЊЕЊЕ

Младост је фаталистичка и верују да је то што се тренутно одиграва почетак и крај свега

Depositphotos_13277239_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Прва љубав је веома велика и веома мала - записао је Виктор Иго, а истраживање холандских научника показало је да она, каква год била, увек оставља траг на души.

Прочитајте још: Ако мушкарца често боли глава - то нема везе са сексом, а жене ће бити БЕСНЕ кад сазнају разлог

Истраживачи из Мастрихта су на основу анкете коју су спровели у средњим школама дошли до сазнања и да млади верују како ће љубав која им се у том добу догађа трајати до краја живота. Тешко је, међутим, предвидети њен исход и трајање, али оно што стручњаци лако закључују јесте да снага, суштина, форма и израз прве озбиљне везе из младости може да се одрази на све касније емотивне приче.

Прва љубав одређује све наредне везе у животу

Марија Вицковић, психолог и психотерапеут, каже да младалачки однос јесте нека врста записа који урезујемо у своје биће и који нас током живота одређује.

- Срце све памти, а највише прва искуства која му се догоде, а много зависи од тога како се однос развијао, да ли је то била пријатна или негативна релација, колико је у њој било суза, а колико осмеха, да ли су темељи на којима је почивао били здрави или је у њему постојала искључива доминација једне стране, угњетавање и насиље - каже Вицковић.

Од првог партнера све зависи
За првог партнера се прилично вежемо. Уколико је он према нама добар, искрен и поштен, помислимо да је сваки такав. Он нас можда и  размази, па у свакој новој вези желимо статус принцезе/принца. Као што нечије омаловажавање, малтретирање и искоришћавање можемо да оценимо као понашање које постоји у сваком односу.

Понављамо усвојено

Младост је лепршава, незрела, нестабилна, тражење себе, склоност ка драматизовању, подложност утицајима других и рањивост.

- То су бића која немају изграђен, јасан поглед на свет, али ни на саме себе и већина о себи формира мишљење на основу онога што чује од других, па ако некој девојчици кажете да је глупа, она ће у то лако поверовати, иако је то далеко од истине - истиче Вицковићева.

Долазимо до тога и да се њихово срце и емоционална писменост практично “школују” кроз однос са првим партнером. Од тих лекција зависи свако даље “школовање”.

Прва љубав заборава нема
Фото: Депозитфото

Природно је да у годинама неискуства оно прво доживимо као образац по којем све(т) функционише.
- Не заборавимо притом да свако понашање прате одређена емоционална стања - радост, туга, очај, кајање, грижа савести - каже Вицковићева.

Венчаћемо се!

То значи да и њих често понављамо, свесно или несвесно, у другим везама. Јер, када смо млади, ми се лако вежемо за неког. И онда, кроз развој ситуације, интензитет емоција, садржај везе, ми формирамо однос према љубави уопште, а тиме и према ономе шта можемо да очекујемо од нове везе - тврди психолог и додаје да се у младалачким годинама, наравно, не размишља о томе шта ће бити после или би могло да буде.

Млади су наивни и мисле да љубав траје вечно

- Када се млад човек заљуби, онако јако, има осећај да је то то и да никада више неће бити ни са ким другим и убеђен је да ће се венчати и да ће то бити љубав до краја живот - наглашава Вицковићева.

Младост је углавном фаталистичка. Верује да је то што се тренутно одиграва почетак и крај свега. И због тога је врло тешко младој особи која се лудо заљубила и мисли да ништа друго осим тога не постоји, објаснити да је сваки однос неизвестан.

Прочитајте још: Да ли је љубав јача од свега? Ево зашто је опасно бити ФАТАЛНО заљубљен

Саговорница закључује да можда није лако, али да је увек лепо када отворимо срце и упркос сећањима и импресијама о првој љубави, полако наставимо даље. А ко зна, можда нам се, када се не будемо ни надали, поново врати лепа прошлост. Па нека онда буде у духу стихова Мике Антића:
- И када се једном у дубокој старости сретнемо у неком дому пензионера, па пред Нову годину или неки други празник одиграмо заједно један валцер или танго, и заљубимо се једно у друго 3681. пут, нека и то буде само прва љубав и ниједна више.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.