· · Коментара: 0
ФОБИЈЕ

Да ли патите од ГАМОФОБИЈЕ? Можда сте жртва 21. ВЕКА!

Гамофобично понашање је присутније у развијенијим, либералним земљама, због лежернијег стила живљења у коме се фаворизују отворене везе, необавезивање и полиаморија (више партнера одједном)

1594448204_Depositphotos_46420127_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

За настанак ових проблема одговорни су генетика, искуство, предиспозиције личности, као и доминантна културолошка уверења.

Прочитајте још: Три НЕОБИЧНА МЕСТА у које вас партнер ЉУБИ откривају много тога

Док други маштају о венчању, ви се будите у кошмарном зноју јер сте опет сањали да сте се удали.  Страх од брака има своје име. Зове се гамофобија.

- За настанак фобија одговорни су генетика, искуство, предиспозиције, културолошка уверења, па би особа постала фобична није неопходно да су испуњена сва четири услова - каже др Леонора Павлица.

Перфекционизам
И  неке црте личности повећавају вероватноћу за овакво понашање, као што су перфекционизам и висока очекивања, лична несигурност, ниско или претерано високо самопоуздање, неодговорност...

То значи да је особа која има гамофобију била раније изложена непријатном искуству у вези. Друга опција је да је била сведок лошег брака својих родитеља.

Развијене земље подстичу егоизам и отворене везе.

Међутим, у развијенијим, либералним земљама гамофобија чешће присутна, због лежернијег стила живљења у коме се фаворизују отворене везе, необавезивање, полиаморија ...

- Данас смо прилично одмакли и изменили систем вредности у правцу либералности, толеранције, индивидуалности и егоцентризма, па се брак доживљава као чин одузимања слободе и личног раста и развоја, као терет обавеза и одговорности - истиче Павлица.

Савремено доба нас удаљава од брака Фото: Депозит

Препознат је још један термин - филематофобија, као страх од пољупца.

За страх од пољубаца може бити одговорно рано трауматско искуство (најчешће неки облик сексуалног злостављања), али и страх од блискости и интиме код особа које су у детињству биле емоционално занемарене. То може да буде и повезано са ниским самопоуздањем, а некада је узрок блиско повезан са хипохондријом страху да ће се пољупцем заразити и разболети.

Прочитајте још: РАКИЈА каже: "Хоћу да се женим!" А, шта каже мушкарац који пије ПИВО?

Филематофобија
Симптоми филематофобије варирају у зависности од нивоа страха од пољупца , а стручњаци су препознали карактеристичне појаве. То су плитко и убрзано дисање, анксиозност, знојење, сува уста и мучнина.
Страх од пољупца има особа коју су злостављали или занемаривали.

Неки од страхова у интимним односима су филофобија - фобија од љубави, аграфобија - страх од сексуалног злостављања, генофобија - страх од секса, гимнофобија - страх да ће нас неко видети нагог, гинекофобија - страх од жена, зелофобија - страх од љубоморе, итифалофобија - страх од ерекције, калигенофобија - страх од лепих жена, коитофобија - страх од полног односа, копридофобија - страх од проституције и полних болести, медомалакутофобија - страх од губљења ерекције, монофобија - страх од самоће, хапетофобија - страх од додира.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.