· · Komentara: 0
AUTOIMUNE BOLESTI

Ove bolesti su RETKE, otkriju se SLUČAJNO i uvek LETI

Bez obzira na to što se na njih obraća sve veća pažnja, autoimune bolesti su i dalje enigma.

1594984341_Autoimuna.jpg
Foto: Piksabej

Među njima ima onih o kojima se izuzetno malo zna. Stručnjaci još nisu usaglasili stavove ni o njihovom broju. Većina ističe da je poznato više od 80 odsto ovih bolesti, ali da se za većinu ne zna kako tačno nastaju.

Pročitajte još: Kolektivni imunitet NE POSTOJI! Doktor Andrej: Virus je mogao biti sprečen u JANUARU, neko će morati 2 puta da se VAKCINIŠE

- Imuni sistem je izuzetno važan jer služi za zaštitu organizma od bakterija, virusa i parazita, međutim, u nekom trenutku imuni sistem ume da “zakaže” i počinje da napada sopstvena zdrava tkiva jer ih ne prepoznaje - kaže dr Ivica Jeremić, doktor interne medicine u Institutu za reumatologiju.

Foto: Depozit

Ovi poremećaji imuniteta mogu da budu sasvim blagi i da uzrokuju zanemarljive promene, ali nekada dovode do nastanka ozbiljnih bolesti.

Autoimune bolesti su opasne jer mogu da izazovu teška oboljenja.

- Među onima koje zahvataju samo jedan organ najpoznatiji je dijabetes tip 1. Tu je i Hašimoto tiroiditis, autoimuno oboljenje štitaste žlezde, koje je poslednjih godina veoma često - ističe doktor.

Neki od prvih simptoma su pojačana žeđ, češće mokrenje, napadi gladi i zamor. Kod mlađe dece prvi simptom nekada može da bude umokravanje u krevetu, a da to pre nisu radila. Ukoliko se bolest ne prepozna, zapusti ili ne leči, javljaju se poremećaj svesti, zadah na aceton i ubrzano disanje.

Hašimoto
Hašimoto tiroiditis ima oko pet odsto populacije. Prisutvo se dokazuje pojavom antitela u krvi koja polako oštećuju štitnu žlezdu. Nekada mogu da prođu mnoge godine pre nego što štitna žlezda prestane da luči odgovarajuću količinu hormona.

Vitiligo nastaje zbog gubitka ćelija kože koje sadrže pigment melanocit. Osobe sa ovim oboljenjem prvo primećuju bele tačkice na vrhovima prstiju, oko očiju i na laktovima, koje, zapravo, predstavljaju kožu u kojoj nema pigmenta. To se obično primeti nakon leta kada okolna koža pocrni.

Početak vitiliga se obično otkrije na kraju leta.

- Sama po sebi bolest ne pravi druge probleme, ali je nekada udružena sa drugim autoimunim bolestima, kao što je perniciozna anemija - ističe dr Jeremić.

Pročitajte još: Ruski lekari spremaju narod za APOKALIPTIČNU jesen: Pratite uputstva i SPASITE SE

Ove bolesti se nazivaju i sistemske jer napadaju različita tkiva i organe, pa često imaju veoma raznolike simptome. Najpoznatije među njima su sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, Sjogrenov sindrom, različite vrste artritisa.

- Kod većine obolelih od ovih bolesti javljaju se nespecifični simptomi u vidu umora, malaksalosti, mršavljenja, a ponekad i temperatura, kao i promena na koži - zaključuje doktor.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.