· · Komentara: 0
Tinejdžerke

BLEDA je, ispijena i usamljena - DEVOJČICA je obolela od OPASNE BOLESTI

Dok na Zapadu jedna od 100 devojčica pati od anoreksije, kod nas je ovaj broj upola manji, ali podjednako zabrinjavajući.

1593767204_Depositphotos_208822374_xl-2015.jpg
Foto: Piksabej

Istraživanja pokazuju da je čak 95 odsto tinejdžerki na dijeti ili misli da nisu dovoljno zgodne, zbog čega im je nivo samopouzdanja izuzetno nizak. Stručnjaci kažu da nismo daleko od trenda u razvijenim zapadnim zemljama, jer i naše devojčice teže tome da budu što mršavije, i u tome često preteruju.

Pročitajte još: UPOZORENJE! SRPSKE tinejdžerke se seku BRIJAČIMA i ŽILETIMA, a CILJ je samo JEDAN!

Šta je anoreksija?
Anoreksija je poremećaj ishrane koji se karakteriše vrlo niskom telesnom težinom, strahom od debljanja i izobličenom percepcijom težine. Najčešće se javlja u pubertetu ili kod mlađih adolescentkinja.

Ukoliko brinete da li je i vaša ćerka na pragu ovog ozbiljnog problema, prisetite se koliko je kilograma doskora imala. Ako ta brojka danas odstupa za više od deset, znači da su velike šanse da je postala anoreksična.

Anoreksiju imaju devojčice čiji broj kilograma odstupa za više od deset!

Neki od uočljivih simptoma su, pored gubitka težine, bledožuta boja lica, ispijenost, opstipacija (zatvor) i osećaj bezvoljnosti. Uglavnom odbijaju ručak, pronalazeći “dobre” izgovore - već su jele negde u gradu, boli ih glava ili im je prosto ta namirnica mrska. Zapravo hrana zaista počinje da im se gadi. Neretko same dolaze do laksativa kojima se uništavaju, nikada dovoljno zadovoljne izgubljenim kilogramima. I dalje premeravaju svoje butine i stomak i osećaju se debelo.

Opsesija težinom dovodi do depresije Foto: Depozitfoto

Kada se situacija dodatno zakomplikuje, devojčice mogu da zapadnu u depresiju i da se potpuno osame i povuku iz društva. Odbijaju da uče i beže iz škole. Pritom je organizam već iscrpljen jer je dehidriran, a sa svakim novim povraćanjem ili dijarejom (zbog laksativa) dodatno napadnut.

Posle izgladnjivanja organizam je iscrpljen i podložan raznim bolestima.

Ukoliko primetite takve simptome kod vaše tinejdžerke, vrlo je važno da se odmah obratite lekaru. Marija Vicković, psiholog i psihotereapeut, kaže da je dobrodošla stručna, psihološka pomoć, pre nego što dete završi sa težim komplikacijama, u bolnici ili u totalnoj depresiji.

Roditelji su ključni
U ovome je podrška roditelja ključna. Psiholog kaže da loši primeri iz porodice daju krila devojčicama da se ponašaju onako kako ne treba.

- Podaci pokazuju da je trend mršavosti izuzetno agresivan i da ne bira “metu”, pa je važno da  majke prate ćerke i čim primete da gube kilograme i odbijaju da jedu porazgovaraju sa njima, a ako vide da ni posle toga nema napretka, treba da ih odvedu kod stručnjaka - ističe psiholog.

Ako majka ne doručkuje daje loš primer ćerki koja će usvojiti isto ponašanje

Iskustvo mi pokazuje da ova borba nije laka, ali da tinejdžerke umeju da poslušaju savete kada se zajednički “dogovorimo” koja je to njihova idealna težina. One obično budu vrlo surove prema sebi, pa govore o nerealnoj kilaži. Onda kroz razgovor polako shvate da su imale “pogrešne naočare”. Suština je da ih naučimo da zauzmu zdrave stavove prema fizičkom izgledu i zdrave navike u ishrani.

Pročitajte još: "Bićeš poslušno pašče ili se UBI": BOJAN mesecima PRATIO devojčicu (12) iz Istočne Srbije, pa poslao STRAŠAN zahtev

- To znači da ako mama i tata ne jedu ujutru, preskaču obroke i stalno drže dijetu, ćerka će to usvojiti kao rutinu, nešto što je sasvim normalno - upozorava Vickovićeva. 

Nećete moći da joj objasnite da to što je njoj potrebno više hrane, da bi rasla i razvijala se, znači da ne sme da se meri sa vama. Istraživanja inače pokazuju da se više od 80 odsto tinejdžerki plaši da će biti debele, a 35 odsto devojčica zbog toga pribegava opasnim ponašanjima u ishrani.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.