· · Komentara: 1
EGEJ

Omiljeno SRPSKO letovalište ove godine otvara mali broj hotela iz veoma BIZARNOG RAZLOGA

Većina mediteranskih zemalja planira da otvori granice za turiste 1. jula, a među njima je i Grčka. Ipak, neki strahuju da neće primati goste pre 2021. godine

ParPlaya.jpg
Mnogi turisti jedva čekaju da odu n odmor Foto: Piksabu

Grčki hotelijeri nisu raspoloženi da ovog leta širom otvore vrata turistima iz inostranstva, a naročito iz zemalja Evropske unije. Razlog je loše iskustvo ranijih godina.

Pročitajte još: Kako će izgledati letovanje ove godine? Hotelijeri poslali poruku SRPSKIM TURISTIMA - možete biti IZBAČENI

Predsednik udruženja kritskih hotelijera Manolis Cakalakis je za lokalne medije izjavio da nije siguran da će na ovom grčkom ostrvu predstojeće sezone biti otvoreno više od 20 odsto hotela. Razlog je izuzetno bizaran - plaše se tužbi turista!

Naime, Cakalakis je objasnio da su prethodnih godina mnogi turisti iz EU rado tužili grčke hotele iz raznih razloga. Ove godine bi mogli da tuže vlasnike hotela u slučaju da se zaraze kovidom 19. Tako je, recimo, pre tri godine jedan britanski turista tužio i dobio odštetu od 20.000 funti, jer je tvrdio da je u kritskom hotelu dobio gastroenteritis.

Britanski i nemački turisti su proteklih godina masovno tužili grčke hotelijere i dobijali sporove.

-

Ni jedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura naše hotele od takvih eventualnih situacija, a mi nećemo moći da dokažemo da su se zarazili u avionu, kafiću, u radnji, na ulici - kaže Cakalakis.

Mikonos pojeftinio!
Mondenski Mikonos, na kojem je dnevni najam vila bio po 5.000 evra, sada je spustio cene pa vila može da se iznajmi za 50 evra!

Pročitajte još: Velika rasprodaja grčkih HOTELA, a cene se kreću već od 160.000 evra!

Zbog toga, Cakalakis misli da većina hotelijera neće hteti da rizikuje i da će se otvoriti samo 20 odsto objekata.

Ministar veruje da će testovi rešiti stvar, ali i da polovina hotela neće otvoriti vrata.

Grčka ima 9.950 hotela od kojih su polovina porodični, mali hoteli sa najviše 50 soba. Dobra strana je što ovi objekti najčešće nemaju centralnu klimu, za koju se sumnja da pogoduje širenju virusa. Mikis Teodorakis, ministar turizma Grčke, uveren je da će testovi rešiti problem, pa insistira na tome da svi koji dođu u Grčku uz pasoš prilože test na kovid 19.

Sezona se otvara polako
Sezona se otvara polako

Ministar je u nekoliko navrata priznao da očekuje dramatično lošiju sezonu, pa i da ne bi bio iznenađen da polovina hotela leto 2020. pauzira.

Pročitajte još: Kada je Zevs delio Grčku bogovima, Helios nije bio tu: Onda je palo obećanje i iz vode je izronio Rodos

Mediteranske zemlje su objavile okvirne datume kada planiraju da počnu da primaju turiste. U junu će prvi gosti stiži u UAE, Kipar i, možda, Crna Gora. Prvog jula se otvoraju Grčka, Italija i Bugarska. U avhustu će turiste primiti Španija i Turska. Zanimljivo je da Francuska i Portugal smatraju da će tek 2021. godine potpuno otvoriti granice za turiste.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.