· · Komentara: 0
INSPIRACIJA

Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Moskva ima Književni bulevar u kojem je istoriju svake zgrade obogatio neki slavni pisac, a Sankt Peterburg diše u znaku Dostojevskog

Fjordor Mihajlovič Dostojevski je rođen u Moskvi, ali ga je sa 16 godina otac zajedno sa bratom 1837. godine poslao na studije tehnike u Sankt Peterburg. Dakle, Piter je postao njegov grad, tu je napisao najčuvenija dela i u njemu je sahranjen. Zbog toga je 11. novembar, dan njegove smrti, u Sankt Peterburgu veliki dan.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)

I prvi vikend u julu je posvećen velikom piscu i tada se gradom šetaju glavni likovi iz njegovih romana kao što su Raskoljnikov i Marmeladova. 

Karanfil
Na metro stanici Vladimirska poštovaoci Dostojevskog kupuju karanfile, zatim sednu na narandžastu liniju i izađu na treću stanicu kod manastira Aleksandar Nevski. Na groblju Tihvinko su sahranjeni i Čajkovski, Glinka, Rimski-Korsakov, Rubinštajn...
U Petropavlovskoj tvrđavi je čekao smetnu kaznu zbog zavere sa Petruševskim, ali je pomilovan i poslat u Tobolsk, Sibir.

Dakle, 1837. godine Fjodor je postao Peterburžanin, ali na sreću ljubitelja dobre knjige prezirao je matematiku i obožavao Balzaka. Fjodor je u Sankt Peterburgu promenio 20 stanova, a svima je zajedničko jedno - uvek su bili "na lakat" i imali pogled na pravoslavnu crkvu. Naime, njegova porodica je iz Belorusije i nasilno je pokrštena, a otac se vratio u pravoslavnu veru i preselio u Rusiju. To je imalo veliki uticaj na Fjodora.

Stan Dostojevskog
Foto: A. M.

Tako se i prva tačka geografskog čitanja Dostojevskog počinje kod Moskovske železničke stanice, jer se tu, na Vladimirskom prospektu 11, nalazi stan u kojem je napisao "Bedi ljudi" i "Zločin i kaznu".

U zatvoru je čitao "Jadnike" Viktora Igoa.

U ovom stanu je živeo od 1842. do 1845. godine i može da se vidi radni sto na kojem je pisao dela "Bedni ljudi". Inspiraciju mu je obezbedio brat Andrej koji je otišao da živi sa prijateljem, lekarom Aleksejem Rizenkampfom koji je lečio siromašne ljude.

Jedan par čarapa
Student Rodion Romanovič Raskoljnikov bio je mlad, lep i siromašan. Imao je jedan par čarapa.

Na stanici Vladimirska nalazi se spomenik, okrenut ka crkvi, a upravo na ovom mestu počinje unutrašnja drama koja je dovela do vrhunskih dela. Ovde se nalazila pijaca, prljava dvorišta, širio miris alkohola i siromaštva. Preko puta se nalazi Policijska stanica u kojoj je proveo dve noći jer je kršio cenzuru. Nije gubio vreme, čitao je "Jadnike" Viktora Igoa. Upravo na tom mestu je Raskoljnikov čuo da će "sutra u sedam časova izvesna osoba biti sama u stanu". Knjigu je napisao u rekordnom roku i zaradio 3.000 rubalja.

Ovde je živeo Raskoljnikov (Foto: Youtube Story Hunters)
Griboedov kanal je mesto na kojem se odigrala drama kod brojeva 67, 73 i 104.

Student Raskoljnikov je, dakle, jednog vrelog julskog jutra iz malog stana u Stolarskoj ulici (danas se tu nalazi plaketa) i krenuo ka Kokruškinom mostu. Sto metara dalje, na zgradi u Kuznjetskoj ulici 7 nalazi se memorijalna ploča, jer je sa tog mesta Dostojevski posmatrao kako se razvija zločin. 

Griboedov kanal (Foto: Youtube Story Hunters)
U Moskvi živi praunuk Fjodor Dostojevski, a svi prvorođeni dečaci u famliji dobijali su to ime.

Od tog do mesta zločina treba preći 750 metara. Treba preći Voznesenski most, skrenuti pored Griboedovog kanal, zaustaviti se kod broja 67 (gde se nalazila Policijska stanica inspektora Porfirija Petroviča u koju se Raskoljnikov predao), obratiti pažnju na broj 73 (tu je živela Sonja Marmeladova) i stići do broja 104 (tu je živela lihvarka Aljona Ivanovna) , jer je Raskoljnikov tu bio tri puta i tu je počinio zločin.

Sahrani Dostojevskog prisustvovalo je 40.000 ljudi, a javna Čitanja Dostojevskog se i danas oraganizuju.

Pročitajte još: U njima žive duhovi, a kolaju legende: Ovo je 5 najlepših dvoraca Evrope, a jedan se nalazi u SRBIJI

"Braću Karamazove" napisao je u stanu na uglu ulica Kuznjecka i Dostojevska u kojem je živeo do smrti 28. januara 1881. godine. U ovom stanu se mogu videti uspomene njegove supruge Ane.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.