· · Komentara: 2
ISTORIJA

Simbol SVASTIKE nije nastao u nacističkoj Nemačkoj, već u RUSIJI i imao je potpuno drugo ZNAČENJE

Nažalost, simbol svastike ostao je u istoriji „obeležen“ time što ga je prisvojila nacistička Nemačka, iako je on poznat odvajkada i svuda po svetu, pa i u Vinčanskoj kulturi, i kod starih Slovena – kao simbol Sunca i svetlosti. Novac sa svastikom imaju mnoge zemlje.

scale_2400.jpg
Foto: Arhiva Novosti

Manje je poznato da je neposredno pre Hitlera ovaj simbol koristila Rusija – na novčanicama. Naime, 1916. vlada carske Rusije radila je na reformi novčanica. Prema jednoj verziji, do 1917. godine u državnoj štampariji su bile složene matrice – na kojima je bila svastika, koja je trebalo da bude „dodatak“ klasičnom simbolu orla.

Pročitaje još: Verovalo se da Staljin nikada nije pio lekove, celog života tražio je jednu BILJKU koju danas mnogi koriste

Nije odštampao novac Foto: Arhiva Novosti

Pričalo se da je car Nikolaj Drugi više puta branio „ispravnost“ ovog znaka, ali nije uspeo da sprovede reformu. Međutim, kada su došli boljševici, bili su primorani da štampaju novac sa svastikom, jer nije bilo sredstava za pravljenje novih matrica.

Da li je Nikolaj branio ispravnost kukastog krsta?

Zapravo, već nakon Februarske revolucije 1917. godine, po nalogu privremene vlade, izdate su novčanice od 250 i 1.000 rubalja sa slikom orla u čijoj je pozadini svastika. Takođe, ovaj znak je prisutan na sličnim novčanicama od 5.000 i 10.000 rubalja iz 1918. godine, koje su stavili u promet boljševici.

Prema drugoj verziji to je bila matrica za mongolski novac, jer to je bio znak Džingis Kana.

Druga verzija priče kaže da nije car bio taj koji je popularizovao kukasti krst, već je u štampariji postajala matrica korišćena za štampanje novčanica - Mongolije (svastika je bila element grba Džingis Kana, za koga je lokalno stanovništvo smatralo da je sledio Budu). Kako god bilo, novac sa ovim simbolom postojao je u sovjetskoj Rusiji sve do 1922. godine.

Rublje sa svastikom Foto: Arhiva Novosti
Svastika se nalazi na novčanicama od 250 do 1.000 rubalja.

Inače, Sovjeti nisu jedini koji su koristili svastiku na novčanicama, pa se tako našla na monetama Tibeta (1936 - dve svastike „gledaju“ jedna u drugu), Indije (10 rupija iz 1917) i Kine (juan, 1936), Jordana (1975), Turske (1983), Egipta (2006)...

U Centralnom državnom arhivu Sovjetske vojske nalazi se eksponat – dokument u kojem je opisan novi amblem za vojnike, koji se nalazio na rukavu: svastika unutar lovorovog venca. Ovi simboli su uvedeni za trupe Jugoistočnog fronta, i nisu postojali dugo - od novembra 1919. do 1920. godine i, zapravo, bili su namenjeni samo vojnicima Kalmičke divizije (koji su činili Mongoli).

Amblem za kalmičke vojnike Foto: Arhiva Novosti
Svastiku su koristili Tibet, Indija, Kina, Jordan, Turska...

Naime,  radi se o budističkom simbolu, jer je ovu religiju zastupalo tamošnje stanovništvo. Simbol je „lungta“, karakterističan za čitav budistički Istok, i znači kruženje životne energije, vrtlog koji donosi promene. Budizam je miroljubiv, pa je lungta u potpunosti odgovarala duhu revolucionarnog vremena - „uništićemo sav svet nasilja…”

Pročitaje još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Kasnije je u SSSR bilo kakva upotreba svastike u umetničke i heraldičke svrhe bila zabranjena pismom narodnog komesara za obrazovanje Lunačarskog iz 1922. godine. Narodni komesar je ukinuo svastiku, zato što je sticala popularnost među nemačkom krajnjom desnicom.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.