· · Коментара: 2
ИСТОРИЈА

Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој, већ у РУСИЈИ и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

Нажалост, симбол свастике остао је у историји „обележен“ тиме што га је присвојила нацистичка Немачка, иако је он познат одвајкада и свуда по свету, па и у Винчанској култури, и код старих Словена – као симбол Сунца и светлости. Новац са свастиком имају многе земље.

scale_2400.jpg
Фото: Архива Новости

Мање је познато да је непосредно пре Хитлера овај симбол користила Русија – на новчаницама. Наиме, 1916. влада царске Русије радила је на реформи новчаница. Према једној верзији, до 1917. године у државној штампарији су биле сложене матрице – на којима је била свастика, која је требало да буде „додатак“ класичном симболу орла.

Прочитаје још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

Није одштампао новац Фото: Архива Новости

Причало се да је цар Николај Други више пута бранио „исправност“ овог знака, али није успео да спроведе реформу. Међутим, када су дошли бољшевици, били су приморани да штампају новац са свастиком, јер није било средстава за прављење нових матрица.

Да ли је Николај бранио исправност кукастог крста?

Заправо, већ након Фебруарске револуције 1917. године, по налогу привремене владе, издате су новчанице од 250 и 1.000 рубаља са сликом орла у чијој је позадини свастика. Такође, овај знак је присутан на сличним новчаницама од 5.000 и 10.000 рубаља из 1918. године, које су ставили у промет бољшевици.

Према другој верзији то је била матрица за монголски новац, јер то je био знак Џингис Кана.

Друга верзија приче каже да није цар био тај који је популаризовао кукасти крст, већ је у штампарији постајала матрица коришћена за штампање новчаница - Монголије (свастика је била елемент грба Џингис Кана, за кога је локално становништво сматрало да је следио Буду). Како год било, новац са овим симболом постојао је у совјетској Русији све до 1922. године.

Рубље са свастиком Фото: Архива Новости
Свастика се налази на новчаницама од 250 до 1.000 рубаља.

Иначе, Совјети нису једини који су користили свастику на новчаницама, па се тако нашла на монетама Тибета (1936 - две свастике „гледају“ једна у другу), Индије (10 рупија из 1917) и Кине (јуан, 1936), Јордана (1975), Турске (1983), Египта (2006)...

У Централном државном архиву Совјетске војске налази се експонат – документ у којем је описан нови амблем за војнике, који се налазио на рукаву: свастика унутар ловоровог венца. Ови симболи су уведени за трупе Југоисточног фронта, и нису постојали дуго - од новембра 1919. до 1920. године и, заправо, били су намењени само војницима Калмичке дивизије (који су чинили Монголи).

Амблем за калмичке војнике Фото: Архива Новости
Свастику су користили Тибет, Индија, Кина, Јордан, Турска...

Наиме,  ради се о будистичком симболу, јер је ову религију заступало тамошње становништво. Симбол је „лунгта“, карактеристичан за читав будистички Исток, и значи кружење животне енергије, вртлог који доноси промене. Будизам је мирољубив, па је лунгта у потпуности одговарала духу револуционарног времена - „уништићемо сав свет насиља…”

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Касније је у СССР било каква употреба свастике у уметничке и хералдичке сврхе била забрањена писмом народног комесара за образовање Луначарског из 1922. године. Народни комесар је укинуо свастику, зато што је стицала популарност међу немачком крајњом десницом.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.