· · Komentara: 0
Beograd

Ugravirano ime SOFIJA, a pored piše neka godina... Otkrivena TAJNA najromantičnije KLUPE u Beogradu

Starih drvenih klupa sa urezanim imenima i srcima ima na sve strane, svaka od njih budi neku uspomenu i ima svoju priču, ali jedna na Kalemegdanu se ipak izdvajala od drugih.

1594818976_Depositphotos_4176219_s-2019.jpg
Foto:Deposit

Jednostavno, zauzimala je mesto sa najlepšim pogledom ka ušću. Bila je omiljena za zaljubljene parove, mame sa decom, umorne turiste, obične Beograđane opčinjene svojim gradom.

- Nekad je nađem praznu, kao da me čeka, jer na Kalemegdan odem smerno baš do nje. Ako je zauzeta, strpljivo sačekam da se oslobodi. Na sredini klupe je bila mesingana pločica na kojoj je bilo ugravirano ime Sofija i neka godina. Najpre sam mislila da se radi o nekom tužnom sećanju, a onda sam shvatila da je možda tu u znak radosti. Kako god, neko je pločicu odavno skinuo, a ja je i dalje zovem "Sofijina klupa" - napisala je na društvenim mrežama Ivana Đorđević.

Pročitajte još: U pozadini Beograđanka, Beli dvor, Hram... Bojsi iz "Mućki" dao PODRŠKU Srbiji i oduševio sve (FOTO)

I stvarno, ova klupa koje nažalost Beograđana već nekoliko meseci više nema, ima svoju posebnu priču.

- Pre mnogo godina moja supruga i ja šetali smo Kalemegdanom. Često smo prolazili pored jednog mesta sa predivnim pogledom, ali nešto je tu nedostajalo. Klupa. Ona je tada prvi put bila u drugom stanju i dogovorili smo se da našoj prvorođenoj ćerki i gradu Beogradu poklonimo klupu na kojoj će biti pločica sa ugraviranom posvetom - započinje priču Milan Prosen, otac dve divne devojčice, Sofije i Isidore.

Ideja je brzo realizovana.

- Sofija se rodila 23. oktobra 2005. a mi smo već na Svetog Nikolu, u rano jutro, postavili klupu sa pločicom na kojoj je pisalo "Našoj miloj Sofiji i gradu u kome se rodila. Olivera i Milan Prosen, 23.oktobar 2005.". Bio sam svestan da će ova klupa imati buran život, da će biti okupirana lepim i manje lepim događajima. Baš tako je i bilo. Iako je uvek bila zauzeta, a to je bio znak da je služila svrsi, posle nekog vremena pločica sa posvetom je nestala. Čak tri puta smo je obnavljali - objašnjava Milan.

Pročitajte još: Iza imena male ulice u BEOGRADU stoji VELIKA LIČNOST: Ko je zapravo ČIKA LJUBA?

Sofija je u međuvremenu je dobila i sestru Isidoru.

- U Srbiji je običaj da se zasadi drvo kada se dete rodi. Pošto to nisam mogao da ostvarim, rešio sam da postavim klupu. Želeo sam i po rođenju drugog deteta da uradim istu stvar, međutim nisu dozvolili da se postavlja pločica jer bi to, navodno, predstavljalo prisvajanje klupe - dodaje Milan.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.