· · Komentara: 1
ZAVERE

Vatikan tvrdi: "NEMAMO OBAVEŠTAJNU SLUŽBU", novinarka ih razotkrila: Efikasniji i od MOSADA

Papska obaveštajna služba ima veliko iskustvo, tradiciju sakupljanja i analiziranja informacija, kao i izvođenja tajnih, specijalnih operacija

Papska obaveštajna služba imala je veliko iskustvo, tradiciju sakupljanja i analiziranja informacija, kao i izvođenja tajnih, specijalnih operacija. Prema rečima najčuvenijeg lovca na naciste Simona Vizentala, obaveštajna služba Vatikana je efikasnija od izraelskog Mosada. Trenutno u svom sastavu ima 200 agenata, odlično ih je obučio bivši oficir tajnih službi Italije (Sisde) Dominiko Đani. U službu su inkorporirani kardinali, monsinjori, sveštenici i poverljivi svetovni saradnici.

Pročitajte još: Dobro pogledajte ovu DUGMAD i ako ih na nečijim rukama VIDITE, znaćete ko je taj ČOVEK

NJihov rad tajno koordinira red jezuita, a osnovao ga je Ignjatije Lojola u 15. veku, i u svom sastavu ima religiozni i vojni deo.

Centar informacija

Kontroverzni grad Foto: Piksabej

U literaturi se sreću različita imena, a deo istraživača je naziva „Sodalitium pianum“, kako se zvala kada je 1566. godine osnivao veliki inkvizitor Pije V. Ova obaveštajna služba zvanično je prestala sa radom 1922. godine za vreme pape Benedikta petnaestog, dok Barbara Ćioli u časopisu „Letera 43“ navodi da je aktivna.

Vatikan tvrdi da je služba ukinuta, ali novinari imaju dokaz da je aktivna.

Obaeštajnu službu opslužuje sva rimokatolička crkvena jerarhija, uz pomoć više od 500 diplomatskih predstavništava, mnoštva biskupa, monsinjora i monaških redova. Sve te informacije se šalju kancelariji Svete kongregacije gde ih ogroman aparat analitičara proučava i klasifikuje. Tomas Morgan, autor knjige o Vatikanu, napisao je: „Dan i noć pristižu Svetom prestolu informacije, vesti iz najudaljenijih delova planete.“

Pročitjte još: U ovom gradiću čim padne kiša svi BEŽE iz polja, jer tamo kamenje RASTE!

Čuvari tajni
Foto: Piksabej

Po okončanju Drugog svetskog rata, obaveštajna služba Vatikana je reorganizovana radi borbe protiv komunizma. Vatikanska tajna služba bila je veoma aktivna u Južnoj Americi i pravoslavnim državama, posebno u Rusiji, Ukrajini i srpskim zemljama, za vreme pape Jovana Pavla Drugog.

Službu opslužuju biskupi, monsinjori i monaški redovi.

Takozvani humanitarci

Važan centar vatikanske obaveštajne službe su rezidencije papskih nuncija (ambasadora), internuncija i apostolskih legata. Vatikan je, navodno, oktobra 1939. godine, mesec dana posle početka Drugog svetskog rata, organizovao u državnom sekretarijatu tzv. Biro za informacije. Vodio ga je biskup koji je službovao u carskoj Rusiji, Evgenij Jevrenov, jedan od najstarijih špijuna Vatikana, navodi Barbara Ćioli. Potom je Biro organizovao niz filijala u svetu, stotine agenata je poslato da rade u njima. Izgovori su uvek bili humanitarne prirode, briga o zarobljenicima i izbeglicama, pomoć gladnima i slično.

Armija jezuita
Informacije od posebnog tajnog značaja, papa je dobijao preko jezuita. Od 28.234 člana ovog reda, 1946. godine njih 6.282 se nalazilo u SAD, a u Španiji 4.973.
Vatikan je informacijama snabdevao i SAD, a u vreme pape Vojtile bavili su se Istočnom Evropom.

Pročitaje još: RAZOTKRIVENO! Amerikanci su pre Kineza oboleli od korone, ali su mislili da je GRIP - postoji DOKAZ da je virus nastao u SAD!

Arhiv Vatikana Foto: Youtube/ screenshot CBS News

Za vreme pape Vojtile, šef vatikanske obaveštajne službe bio je kardinal iz Pjačence Luiđi Pođi, koji umro 2010. u 93. godini. Nije slučajno što je još kao mlad sveštenik bio imenovan za čuvara tajnog arhiva Vatikana. Papa ga je angažovao ga je na poboljšavanju odnosa Vatikana i zemalja članica Varšavskog pakta.

Vatikan nije imun na novčane afere.

Finansijski kriminal

Vatikan nije imun ni na novčane afere. Iz kancelarije za medije Vatikana saopšteno je da je odlukom 2017. godine prvi put doneta presuda zbog pranja novca u Vatikanu. Italijanska policija je 2016. godine za preduzimača Karla Projetija odredila kućni pritvor u okviru istrage o navodnom bankrotu njegove građevinske firme koja je imala gomilu ugovora sa različitim vatikanskim kompanijama.

Pročitajte još: „Jovane, zar ne želiš da se srpska trobojka prva zavijori na Marsu?“ Tesla je pre 128 godina tajno došao u Srbiju sa ZADATKOM

Projetij je desetine miliona evra držao u Vatikanskoj banci i zamrznute su kada je pokrenuta istraga. Sveta stolica pokušava da poveća finansijsku transparentnost nakon što je Vatikanska banka decenijama bila na meti kritika zbog prikrivanja i pranja novca italijanskih mafijaša i izbegavanja plaćanja poreskih obaveza.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.