· · Komentara: 0
ALGE

Ova biljka je odlična u prevenciji KANCERA, štiti od radijacije, ali leči i druge bolesti

Štiti od radijacije, normalizuje rad štitne žlezde, bori se s trombima, povećava libido – neverovatno je koliko ozbiljnih bolesti leči samo jedna morska biljka. Rusi je zovu „morski kupus“, a Japanci – „kombu“. Na Dalekom Istoku alge spremaju na stotine načina, i svako jelo nije samo ukusan delikates nego i efikasan lek.

Depositphotos_56380007_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ako ne jedeš kombu alge – ti si neprijatelj države. Takav zakon je važio za Kineze u 13. veku. Imperator Čou Tzu je naredio podanicima da konzumiraju najmanije 2 kilograma kombu algi godišnje. Vladar je čak obezbedio besplatnu dostavu morske biljke u svaki grad i svako selo.

Pročitajte još: Pogledajte koji čajevi vam mogu pomoći u lečenju raka i dijabetesa: Poštujte PRAVILO dok ga pijete, inače možete imati problem

Kinezi već tada su bili svesni lekovitih svojstava morskog kupusa. Ali najviše kombu alge su volele njihove komšije Japanci. U Zemlji izlazećeg sunca od ove biljke su pravili 300 različitih jela.

U Japanu postoji 300 jela od algi.

Rusi na Dalekom Istoku su takođe konzumirali morski kupus, ali u evropskom delu zemlje za kombu alge nisu ni čuli sve do početka XX. veka. U Moskvi i Peterburgu morski kupus se pojavio zahvaljujući preduzetniku iz Vladivostoka Horvatu Božečko. On je napravio fabriku za proizvodnju marmelade od kombu algi. Slatkiši su postali veoma popularni u Rusiji – ali stanovništo još uvek nije imalo pojma o pravoj vrednosti ove morske biljke.

Zdrave i ukusne Foto: Depozitfoto
Božečko je napravio fabriku za proizvodnju marmelade od kombu algi, a slatkiši su bili popularni.

Ozbiljna istraživanja laminarije (tako se naučno zove morski kupus) su počela u najteže za Ruse vreme – tokom Drugog svetskog rata. Biolog Ksenija Gemp je proučavala lekovita i hranjiva svojstva algi i organizovala u Leningradu za vreme blokade proizvodnju namirnica od morskog kupusa. Laminarija je tada spasila život hiljadama ljudi, a Ksenija Gemp je dobila nagradu za svoj rad.  
Sada je morski kupus  jedna od omiljenih biljaka za Ruse. Oni prave od algi puno specialiteta – između ostalog čokoladu i slatko. Listovi i prah od suve laminarije služe za pripremu lekova protiv mnogih bolesti.

Lekovita svojstva morskog kupusa:

Fantastične za organizam Foto: Depozitfoto
  • normalizuje rad štitne žlezde;
  • sprečava tumore;
  • poboljšava metabolizam;
  • jača imunitet;
  • služi kao prevencija protiv avitaminoze;
  • ima antisklerotično dejstvo;
  • leči zatvor;
  • pospešuje mršavljenje;
  • bori se s anemijom;
  • smanjuje holesterol;
  • poboljšava pamćenje;
  • povećava seksualnu snagu;
  • ima antidepresivno i antistresno dejstvo.

Recepti

Čaj za mršavljenje

1 čajnu kašičicu suvog praha od kombu algi prelijte čašom ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji. Popijte 1/3 čaše čaja 3 puta dnevno.

Čaj protiv ateroskleroze

1 supenu kašiku suvog praha od morskog kupusa prelijte sa pola čaše ključale vode. Sačekajte 3 sata da odstoji. Konzumirajte 2 supene kašike čaja 4 puta dnevno. Tretman traje mesec dana.

Čaj protiv zatvora

1 čajnu kašičicu suvog praha od kombu algi prelijte sa 150 ml ključale vode. Ostavite 1 sat da odstoji. Popijte pola čaše čaja pre spavanja.

Vitaminska maska za lice

1 supenu kašiku suvog praha od morskog kupusa prelijte sa 4 supene kašike ključale vode. Sačekajte 15 min da odstoji. Dodajte u masu 1 supenu kašiku kisele pavlake i vitamin E. Sve dobro promešajte. Nanesite smesu na lice, ostavite 20 min da deluje. Isperite toplom vodom.

Pročitajte još: BILA POPULARNA U JUGOSLAVIJI I RUSIJI: Kod kuće napravite MAST kojom ćete rešiti glavobolju

Melem protiv bora

4 čajne kašičice suvog praha od morskog kupusa prelijte sa 6 supenih kašika ključale vode. Sačekajte 15 min da odstoji. Dodajte u masu 1 čajni kašičicu meda. Nanesite smesu na lice, ostavite 20 min da deluje. Isperite toplom vodom

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.