· · Komentara: 0
MOLODILO

U Srbiji ima DRUGO IME: Štiti od groma i starenja, a u RUSIJI se umivaju njenim SOKOM koji vraća MLADOST

U vreme kneza Vladimira Velikog sve žene i devojke umivale su se sokom od molodila da bi im koža postala lepša i svežija.

1594709523_Depositphotos_246589610_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

U Srbiji ona je poznata kao čuvarkuća, dok su u Rusiji ovu biljku oduvek zvali molodilo - "trava koja vraća mladost".

Za gorušicu
Prelijte 15 grama svežeg lišća čuvarkuće sa pola litre ključale vode. Pijte 30 ml čaja dva puta dnevno.

Pročitajte još: U RUSIJI se štite od KORONE lekom koji košta 150 DINARA

U Skandinaviji  čuvarkuću nisu smatrali samo lekovitom nego i magičnom biljkom. Verovalo se da ona štiti ljude od munja. Kada je o tome saznao franački kralj Karlo Veliki, izdao je naređenje podanicima da zasade travu-gromobran na krovovima svojih kuća.

Grci su sok čuvarkuće dodavali u vino.

Drevni Grci su dodavali sok od čuvarkuće u vino i konzumirali ga kao protivootrovno sredstvo. Srednjovekovni francuski lekar Odo iz Mena u medicinskom traktatu "O svojstvima bilja" je tvrdio da kamena ruža tera škorpije i savetovao svima da nose u džepovima listove čuvarkuće.

Latinski naziv u prevodu znači "uvek živuća". Svoju životnu snagu čuvarkuća uliva u ljude.

Sadrži mnogo organskih kiselina - između ostalog mravlju, jabučnu i limunsku. U sastavu čuvarkuće se nalaze kumarin i kvercitin koji imaju antikancerogeno dejstvo, moćni antioksidans astragalin i rutin koji jača krvne sudove.

Za paradentozu
Isitnite sveže lišće čuvarkuće u blenderu pa procedite sok kroz gazu. Dodajte hladnu vodu u proporciji 1:1. Kuvajte dva minuta, ostavite da se ohladi. Ispirajte usta pet minuta tri puta dnevno.
Pomaže brže zarastanje posekotina i smanjuje bolove

Čuvarkuća poseduje antiupalno, antitoksičko i antibakterijsko svojstva. Smanjuje bolove i pomaže brzo zarastanje rana i posekotina. Sveže lišće kamene ruže sa medom se koristi kod srčanih oboljenja, a čaj od čuvarkuće se preporučuje protiv upale oka i uha, herpesa i bolesti želudačno-crevnog trakta. Osim toga, ova biljka pomaže u lečenju mioma, cista i neplodnosti.

Pročitajte još: Dete lečite ČAJEM, a ne znate da su NANA i još nekoliko BILJAKA OPASNE za njih

Naučnici su potvrdili da su Drevni Rusi bili u pravu: molodilo zaista podmlađuje organizam zahvaljujući antioksidansima. Savremene žene, kao i lepotice iz vremena kneza Vladimira, koriste čuvarkuću za hidratizaciju i izbeljivanje kože koja postaje sjajnija i svežija već nakon nedelje redovnih kozmetičkih procedura.

Recepti

 Kod bolesti bubrega

Prelijte 15 g suvog lista čuvarkuće sa 250 mililitara vode. Kuvajte na pari 10 minuta, procedite. Popijte jednu čajnu kašičicu čaja četiri puta dnevno.

Za neplodnost
Supenu kašiku suvog lista čuvarkuće prelijte čašom ključale vode. Ostavite 4 sata da odstoji. Popijte 30 ml čaja 3-4 puta dnevno

Kod dijareje

Jednu supenu kašiku suvog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Sačekajte 2 sata da odstoji. Konzumirajte 15 ml čaja napitka 4 puta dnevno.
 
Kod gastritisa

Dve supene kašike suvog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji. Popijte 50 mililitara čaja 3 puta dnevno.

Pročitajte još: Naučnici su nas o koroni LAGALI za ovih 5 ČINJENICA koje su DO DANAS ostale MISTERIJA
 
Za normalizaciju metabolizma

Prelijte 20 g svežeg lista čuvarkuće čašom ključale vode. Sačekajte 3 sata da odstoji. Uzimajte 30 ml napitka 3 puta dnevno.
 
Kod opekotina, posekotina i čireva na koži

Stavite u termos 50 g suvog lista čuvarkuće, prelijte sa 600 mililitara ključale vode. Sačekajte 4 sata da odstoji. Napravite oblog, stavite na bolno mesto.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.