· · Komentara: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Nije ŠALA! Možda ste ALERGIČNI na HRANU, a da toga niste ni svesni

Iako ste sigurno u šali poželeli da ste alergični na hranu kako biste je unosili u manjim količinama, alergija na hranu može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme

1594934756_alergija.jpg
Foto: Depositphotos

Različite alergije i njeni uzročnici mogu izazvati širok spektar simptoma. Kada je reč o alergiji na hranu, ovo može biti jedan od komplikovanijih problema obzirom da moće izazvati različita oboljenja.

Svrab i otok na telu nisu samo reakcija na svetanje ili prašinu, već možda i na namirnice unešene u naš organizam

Postoje jasno određeni znaci koji ukazuju da je verovatnije da ste alergični na određenu vrstu hrane, a ne na određeni faktor iz spoljnog okružja, kakvi su cetanje biljaka, polen ili prašina.

Donosimo vam listu simptoma uobičajenih za alergije na različite vrste hrane.

Pročitajte još: Svi je IMAMO u kuhinji: NAMIRNICA koja TOPI MASTI i dovodi do VITKOG STRUKA

Osip na celom telu

Osip nije uvek izazvan alergijom na hranu, ponekad ga može izazvati alergija na lekove ili spoljno okruženje. Osip podrazumeva crven i pojačan svrb, a može se pojaviti i samo na jednom delu tela.

Crvenilo i otok

Foto: Depositphotos

Vežbe za grudi pročitaje ovde: Predstavljamo vam TRI VEŽBE koje su idealne za grudi, ali u JEDNOM SLUČAJU ih ne smete raditi (FOTO/VIDEO)

Alergije često izazivaju crvenilo ili oticanje kože, naročito u predelu usana i lica. Morski plodovi i jaja su među najučestalijim alergenima, koji ponekad izazivaju ovakve simptome.

Ekcem

Poznat i kao atopijski dermatitis, ekcem je osip koji svrbi i boli,. Obično se pojavljuje na licu, laktovima  i kolenima. Ekcem je obično alergijska reakcija na mleko, jaja, ribu i pšenicu.

Gastrodigestivni problemi

Pročitajte još: Ako svakog jutra počnete dan sa OVOM namirnicom telo će vam biti zahvalno

Ovi problemi uključuju dijareju, mučninu i konstipaciju, a u nekim slučajevima mogu biti i simptomi alergije na hranu, naročito na mlečne proizvode.  

Anafilaktični šok

Ovo je najozbiljniji, ali i najređi simptom neke alergije. Predstavlja alergijsku reakciju celokupnog organizma, popraćenu otežanim disanjem i naglim padom krvnog pritiska.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.