· · Komentara: 0
ZDRAVLJE

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili ĆELIJU u ljudskoj krvi koja može da RAZORI RAK

Tim naučnika Univerziteta Kardif otkrio je metodu koja uništava kancer prostate, grudi, pluća i ostalih organa u laboratorijskom testiranju

depositphotos_163542058-stock-photo-team-of-research-scientists-working.jpg
Foto: Depozitfoto

Otkriće, za koje se smatra da ima veliki potencijal, objavljeno je u časopisu "Nejčr imunolodži", a još nije testirano na pacijentima. Iako je ovo medicinsko istraživanje u ranoj fazi, smatra se da bi novootkrivena ćelija u ljudskom imunom sistemu mogla da uništi bilo koju vrstu raka.

Pročitajte još: SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite

Britanski naučnici istraživali su nekonvencionalne načine na koje imuni sistem napada tumore i otkrili su da je za to ključna T-ćelija u ljudskoj krvi. Ova imunološka ćelija može da skenira telo i da istovremeno proceni postoji li “pretnja” koju treba eliminisati. Takođe, ona može da napadne razne vrste raka.

Čudesna ćelija

Prema rečima istraživača Endrjua Sevela, sa ovim otkrićem stvara se šansa za lečenje svakog pacijenta. T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da “vide” na hemijskom nivou. Sada se istražuje na koji način to rade.

Pročitajte još: Celulit nije samo estetski problem! Dobro obratite pažnju, jer iza svega može da se krije DIJABETES!

- Prvi smo koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MRI1 u ćelijama raka, što ranije nije urađeno i ovo je prvo istraživanje ovakve vrste - rekao je naučnik Gari Dalton.

Terapija protiv kancera

Ideja je da se uzme uzorak krvi od pacijenata koji boluju od raka i da se njihove T-ćelije izvade i potom genetski modifikuju kako bi bile reprogramirane da postanu receptor za otkrivanje raka. Nadograđene ćelije uzgajale bi se u ogromnim količinama u laboratorijama i zatim bi bile vraćene u pacijenta. Procedura je ista kao i kod CAR-T terapija.

Pročitajte još: MODRICE mogu biti ALARM, a evo kada se treba javiti lekaru

Iako je tek u ranoj fazi, ovaj istraživački projekat je značajan pomak u otkrivanju terapija protiv kancera, a naučnici se nadaju da će eksperimenti na ljudima pokazati zadovoljavajuće rezultate.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.