· · Komentara: 0
PRIRODNI LEK

Sprečava infarkt i RAK: Ovo VOĆE je blago, a štiti od mnogih bolesti

Naučnici su uspeli da dokažu da ova namirnica sprečava rak

Depositphotos_9509896_s-2019.jpg
Foto: Depozit foto

Koštunjavo voće prepuno minerala i pravi prirodni lek za brojne tegobe je brazilski orah. Omiljena grckalica koju rado jedemo ima i svoje tajne moći. Naučnici su dokazali da je upravo ovo voće poreklom iz Južne Amerike pravi lek za rak i tiroidnu žlezdu.

Pročitajte još: Na Fruškoj gori raste NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU, a istu biljku koriste i za podmlađivanje

Ukoliko pojedete samo jedan plod nadoknadićete sve dnevne potrebe za ovim mineralom. Brazilski orah ima puno selena i vitamina E, koji ga svrstavaju u jake antioksidanse. Pored minerala, bogat je i drugim vitaminima i dijetetskim vlaknima. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitastom žlezdom.

Brazilski orah je pun minerala i selena

Ovo koštunjavo voće raste u Gvajani, Venecueli, Brazilu, istočnoj Kolumbiji, Peruu i Boliviji, a njegovo drvo može dostići visinu od neverovatnih 50 metara. Blagodeti ovog ploda poznate su lokalnim amazonskim i plemenima Južne Amerike već stotinama godina i on je sastavni deo njihove svakodnevne ishrane, a  ovi narodi spadaju u grupu najdugovečnijih i sa najnižom stopom oboljevanja od kancera na svetu.

U jednoj ljusci nalaze se 26 manjih oraha

Nutricionisti redovno preporučuju upotrebu brazilskog oraha u ishrani i često ga koriste kao dodatak obrocima. U jednoj ljusci može se naći i do 26 manjih oraha koji imaju zasebnu opnu. Kora im je tvrda i podseća na kokos. U sebi sadrže 14 procenata proteina, 12 odsto ugljenih hidrata , 66 procenata masti. Preporučuje se umerena upotreba u ishrani, uzmajte od 2 do maksimalno 4 oraha dnevno.

Pročitajte još: Proverite jeste li prali zube na pravilan način, a evo zašto PASTU možete odmah da bacite

Ovaj orašasti plod ima značajniju funkciju u prevenciji nego u samom lečenju već nastalog oboljenja. Neophodan je za pravilan rad štitaste žlezde, a to svojstvo ima zahvaljujući visokoj koncentraciji selena. Značajan je u prevenciji srčanih oboljenja, astme, Alchajmerove bolesti, kancera, reumatoidnog artritisa, pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, povoljno utiče na nervni sistem, smanjuje stres i povoljno utiče na simptome depresije i anksioznosti.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.