· · Komentara: 0
MENOPAUZA

Ovih PET simptoma su najsigurniji dokaz da ste ušli u PREDMENOPAUZU: Da li smete da ih pročitate?

Jedna od najvećih ženskih zabluda 21. veka je da menopauza počinje posle 55. godine. Naprotiv, period predmenopauze počinje već posle 40. godine.

Depositphotos_68436211_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nervozni ste, a zbog problema povremeno provedete besanu noć. Taman ste zaspali, a onda je nešto šušnulo i više ne možete da zaspite. Dobrodošli u klub.

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Jedan od najsigurnijih načina da žena sa zebnjom zaključi da je ulazi u srednje doba su talasi vrućine.  Valunzi su tipični za menopauzu, a osećaj je sličan ulasku u saunu. Najčešće ih izazove stres, svađa ili neprijatno iznenađenje. Ženama se to dešavalo i u mladosti, da se zbog stresa oznoje, ali ako se to dešava svakodnevno – nije reč o nervozi nego valunzima. Ovi talasi izazivaju nelagodu i znojenje, a razlog je manjak estrogena zbog čeka mozak više ne može da reguliše unutrašnju temperaturu tela.

Nagli osećaj nelagode, praćen znojem celog tela i loš san nisu stres nego alarm za predmenopauzu. 
Soja je dobra za menopauzu
Ako žene za vreme menopauze redovno unose proizvode od soje, rizik da dobiju srčani napad je tri - četiri puta manji. Žene koje su dnevno jele 45 g soje i 100 g tofu sira bile su manje izložene infarktu. Proizvodi na bazi soje su izuzetno bogati vitaminom E i antioksidansima, koji posebno štite zdravlje u doba menopauze.

Neredovna menstruacija je drugi najsigurniji znak, a sa tim se prve suoče dame koje su dobijale „kao sat“ na 28 dana. E, sada se desilo da zakasni dva dana ili se pojavi u nevreme – već posle dve nedelje. Žene se u tim slučajevima zabrinu i otrče kod ginekologa. U većini slučajeva je lažna uzbuna, ali je alarm pravi – dama se polako sprema za menopauzu. To, naravno, ne znači da žena ne može da ostane u drugom stanju. Naprotiv, šanse su velike, jer jajne ćelije.

Prvi put kada menstruacija zakasni ženi kojoj je bila redovna kao sat - to je to.

Žene u vreme menopauze najčešće u kući imaju tinejdžera, a to znači mnogo nervoze. Istina je drugačija – za nagle promene raspoloženja i regovanje na svaku sinicu „krivac“ nije tinejdžer nego predmenopauza. Sve se to dešava zbog hormonalnog disbalansa, a obično i prati već pomenuto znojenje. 

Nervoza zbog deteta u pubertetu je dobar pokazatelj menopauze, jer nije kriv samo tinejdžer.

Neke žene kako se približavaju 40, rođendanu i petoj deceniji imaju problema sa urinarnom inkontinencijom. Ova „teška“ reč znači da žena jedva stiže do toaleta i ponekada, pre ili posle, ima nekoliko kapi urina. Žene to pravdaju posledicama porođaja, ali istina je da manjak estrogena slabi zidove i mišiće bešike.

Pročitajte još: MIT je srušen: MIDULT vlada svetom

Nesanica je peti i najsigurniji znak da je žena u predmenopauzi. Dame nesanicu uvek pravdaju stresoma na poslu, glavom punom obaveza i slično. Zanimljivo je da kada je žena mlada ni zaljubljenost ne može da utiče na san. Priznajte istinu, popijte čaj od matičnjaka pred spavanje i sve će biti u redu.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.