· · Коментара: 0
Обавезно

ВАЖНО! Шта ако вам није ПО ПРОПИСИМА напумпана гума на ауту?

Оптималан притисак у пнеуматицима повећава безбедност, а смањује рачун за гориво

1594066867_gume-naslovna.jpg
Фото:"Депозит"

Није битно само да у складу са законским прописима имате зимске, односно летње пнеуматике на свом возилу.

Законодавац је у намери да смањи број саобраћајних несрећа прописо период године у коме су обавезне зимске гуме (1. новембар - 1. април) и са високом запрећеном новчаном казном (плус одбијање осигуравајућих кућа да исплате штету ако имате неодговарајуће пнеуматике) некако успео да "убеди" већину (несавесних) возача да поштује прописе.

Фото:"Депозит"

Али, мали проценат возача редовно проверава какав је притисак у пнеуматицима, јер није довољно да оне буду исправно напумпане само када се зими/лети мењају. Гума, иако није пробушена, с протоком времена, губи притисак и неопходно је бар једном месечно проверити притисак. Наравно и увек када идете на иоле дужи пут.

Наједноставније је "одокативном" методом свако јутро кад прилазите колима проверити да ли је нека гума испустила. Али, она мања одступања, уколико немате аутомобил који има сензоре притиска у гумама, не можете тек тако да проверите. Уколико немате манометар у гепеку ту је бензинска станица, на којима, бар у последње време, ради већина аутомата за пумпање.

Прочитајте још:Закон дозвољава да целе године возите са зимским гумама, али ево зашто то НИЈЕ ДОБРО

Како да знате који је оптималан притисак за ваше пнеуматике?

Послушајте савет произвођача, а он је и написан на аутомобилу! Најчешће на вратанцима поклопца за резервоар или на стубу возачевих врата (налепница). Обратите пажњу јер се често разликује оптималан притисак за предње у односу на задње точкове.

Зашто је битно да вам притисак у пнеуматицима буде правилно одмерен?

Фото:"Гуђеар"

Најважније је због безбедности и вас, али и других учесника у саобраћају. Препумпан пнеуматик има дужи зауставни пут на пример. По тој логици би слабије надуван имао краћи зауставни пут, што и не би било лоше, али није тако. Недовољно надуван пнеуматик губи својства приањања на подлогу на пример када је влажан коловоз (аквапланинг) па не истискује правилно (за то служе измађу осталог шаре) воду па возило није управљиво. А тек пролазак кроз кривине са неправилно напумпаним гумама може да буде "руски рулет".

Прочитајте још: Пумпање гума азотом прави "бум": Јефтина услуга, а корист вишеструка

Лоше напумпани пнеуматици се и брже хабају, пре им долази крај, а то кошта.

На заборавимо и већу потрошњу горива која, кажу стручњаци, може бити већа и од десет одсто. Лако је израчунати колико би вас немар коштао с обзиром на цене горива.

 Обавезно проверите и резервни точак.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.