· · Коментара: 1
ДИЈЕТА

Исидора је почела да се неконтролисано гоји, онда је отишла на Златибор и уз помоћ ОВЕ ИСХРАНЕ ослабила 41 килограм

Уз помоћ воље и савета руског натуролога Георгија Назарова успела је да за годину дана и осам месеци смрша 41 килограм. И то није све - Исидора изгледа као студеткиња, нема опуштену кожу, стрије, нити целулит!

isidora+buneta+0308+2018+04.jpg
Фото: В. Данилов
Назаров ручак
Сезонска салата се зачини маслиновим и ланеним уљем, јабуковим сирћетом, бибером, љутом паприком и доста белог лука. У рерни се пече кромпир у љусци који може да се дода или скувана житарица на води. Може да се дода и морска алга..

Исидора (35) Бунета је победила себе.

Исидора сада живи савршен живот - прелепа је, има дечка, љубимце и посао који воли. И спремна је да са другима подели агонију кроз коју је прошла, исприча како је изгубила килограме и помогне другима да ураде исто и, пре свега, победе себе.

Прочитајте још: Пре сваког оброка попијте чашу воде и гледајте како се килограми топе

- Није било лако, падала сам и устајала, много је било суза, а дешавало се да Георгије Назаров љуто каже: "Ако си одлучила да се вратиш на старо, ја у томе нећу да учествујем!" - каже Исидора.

Пре новог система живота
Фото: Приватна архива
Туга је лечила храном.

Пошто је психотерапеут помаже и другима да ослабе као она. Исидора је била лепо и срећно дете, бавила се плесом и желела је да постане психотерапеут. Нажалост, њени родитељи су се развели када је имала 17 година, а она је то тешко поднела. Такође, њен отац је био тежак срчани болесник.

- Тада сам почела да тугу и несигурност утољавам у храни - сећа се Исидора.

Ушушкавање слаткишима

Каже да се ушушкавала слаткишима, храна јој је била сигурна кућа, јер јој се увек налазила при руци. Тај модел је касније у животу примењивала сваки путу када јој је тешко. Имала је корист од хране, јер чим се преједе она  се умири. Обрзо осети кривицу што  се прејела и поново се подиже немир који може да смири храна. И тоне се све дубље.

- Када наступи незадовољство треба прошетати, медитирати, вежбати.. - истиче Исидора.

Сваке године је добијала по неки килограм, варирала је од пет до 10 килограма, али се око 30 године нагло угојила. У том периоду је и почела доста да ради, као психотерапеут, али је у исто време издавала апартмане. Нажалост, канцеларија се налазила поред добре пекаре.


Дневно је јела по пола килограма индустријских слаткиша. Георгије Назаров је питао колико је јела чоколаде, штанглу или две чоколаде? А, она му је одговорила пола килограма!
Назаров доручак
Увече се потопи суво воће (шљива, кајсија, смоква и суво грожђе) и ујутру се дода млевена кашикица лана, сусама, бундевиног семена, пшеничних клица, 7 бадема, 2-3 бразилска ораха, кашикица рогача, трећина кашикице цимета и 2 пуне кашикице 100 одсто какаа. На крају се умешају и 2 чајне кашикице ланеног уља. Када се добро помеша дода се неколико листића свеже нане или кокосових љуспица, може и по неки лешник.

- Ујутру нисам стизала да доручкујем, него сам после два јела први оброк, обилно пециво и 200-300 грама слаткиша, а увече када стигнем кући, отворим фрижидер и једем - сећа се Исидора.

Зависност од чоколаде

 Развила јој се и зависност према шећеру. Буквално је кризирала. Све време је размишљала како да купи нешто слатко. Ишла је дужим путем ако је тамо била радња са слаткишима. Добар део дана јој је пролазио у размишљању шта ће јести.

Исидора је неколико пута успешно скидала по десетак килограма, јер је прелазила на здраву исхрану, али се тежина увек враћала. Пре три године је стигла до 110 килограма, није могла да остане трудна и једне ноћи се пробудила са осећајем да не може да покрене тело. Један од гостију је питао да ли је одувек имала вишак килограма или јој је природа дала висину и лепоту, а она скрнави све то.

- То је био шамар после којег сам схватила да сам достигла врх дна и одлучила сам да је крај - каже Исидора.

Здрав намаз од семенки
Помешају се млевене семенке лана, сусама, бундевино семе, сунцокрет, леблебија и сушено поврће. У то се дода маслиново уље, јабуково сирће и бибер. Сезонски може да се дода и копривино семе, сремуш или нешто друго, али не мајонез или павлака. Намаз се ставља на кромпир, преко салате, може да се помеша са житарицама, намаже на интергрални бесквасни хлеб.

Прелепа и згодна Фото: В. Данилов

Психоанализа је изузтно важна да би се човек суочио са разлогом зашто се гоји да се не би вратио старим навикама. Нема трајног слабљења без анализе разлога зашто се неко преједа. Планира да помогне људима који желе да ослабе и да организујем радионице подршке да не би људи умирали дебели, а гладни.

Прво је укинула слаткише

Прво је укинула слаткише. Издржала је само један дан. Онда је схватила да мора да лоше навике замени добрим. Прво је чоколаду заменила Назаров здравим слаткишем који има исти укус, а није бљутав.

Када је ослабила десетак килограма отишла је код Назарова да се укључи у програм. Мршавила је годину и по, јер систем Назарова је да не сме брзо и нагло да се мршави. Уз његову помоћ, од фебруара до јуна прошле године је очистила организам. Затим је ишла на његове кампове на Златибор и Врдник и успела је да скине 41 килограм!

- Значила ми је његова подршка, јер је сурово искрен - каже Исидора.

Дневни ритам
6.00 Буди се и пије 7 децилитара зеленог чаја и дода мед када се прохлади(чај кува искључиво из римфуза: равна кашикица на 2 дл прокуване воде). 8.00 једе воћа колико жели, али искључиво сезонско (август лубенице и брескве, септембар и октобар јабуке и грожђе, новембар нар, зими јабуке и цитрусе).10.00 једе "Назаров здрав доручак" и понесе га на посао. Четири сата после овог оброка не пије и не једе, да би се организам максимално искористио оброк.14.00 пије воду или комбуху (гљива у чају) и поједе воће.16.00 руча сезонску салату, печен кромпир у љусци и здрав намаз.  20.00 попије пола литре зеленог чаја са јасмином или неки други. Ништа после тога не пије.

Процес није праволинијски, упада се у кризу, залута са пута. На кампу је упознала дечка са којим живи и заједно припремају храну. Најважније је имати подршку у породици, а кампови су корисни јер се научи како да шетња постане корисна. Научили су које биље може да се бере и једе, које су јестиве печурке.

Редовне шетње

Сада редовно шетају Кошутњаком и Адом и сакупљају лисичарке, буковаче, брестоваче и шумско пиле. Беру и биље цревац, маслачак, детелину...

Тајна је у здравој храни и много кретања.

Све то користе за салату. Исидора тврди да је здрава исхрана јефтинија и даје много више нергије од протеина из меса. Редовно вежба и свакдоневно експериментише у кухињи.

- Колегиница у канцеларији се прво смејала и говорила да пасем и цвркућем, јер једем траву, а кад је видела да мршавим тражила је да проба "сплачине", да би на крају почела да крадуца моју храну - каже Исидора.

Прочитајте још: Није исто имате ли 20 или 60: Прочитајте ЈЕЛОВНИК који одговара вашим годинама

И сада заједно на послу спремају храну, јер се кување завршава на сецкању, а у другој храни је сецкање почетак. Ко жели да ослаби не мора да једе само салату и драстично мења исхрану. Месо може да се једе умерено, али салата мора да буде основни оброк. Овакав начин исхране је бржи, лакши и јефтинији.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.