· · Коментара: 0
УН ДИЈЕТА

Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана - ЕВО РЕШЕЊА

Ово је најпознатија и најчешће претраживана дијета на интернету, која доноси трајне промене у начину исхране и стилу живота

diet-617756_960_720.jpg
Фото: Pixabay

УН дијета је једна од најпопуларнијих на свету. Дијета траје пуна три месеца и код већине људи подразумева велике промене у начину исхране, али и у начину живота па многи до краја не истрају у њеној примени. 

Прочитајте још: Исидора је почела да се неконтролисано гоји, онда је отишла на Златибор и уз помоћ ОВЕ ИСХРАНЕ ослабила 41 килограм

Ова дијета која у свом менију садржи посластице попут колача, торти, сладоледа и чоколаде. Ипак, унос слаткиша је строго испланиран али свакако доприноси психолошком ефекту и јачању мотивације да се дијета правилно изнесе до краја. У питању је режим исхране без гладовања.

Ова дијета не подразумева гладовање.

Заснива се на комбинацији 4 групе намирница у које спадају протеини, скробови, угљени хидрати и витамини односно воће. Сваки дан једе се једна група намирница, а затим се циклус понавља. Први дан дијете резервисан је за протеине, други дан за скроб, трећи дан уносе се угљени хидрати, а четврти витамини. 

Основна правила дијете

Код дијете најважније је придржавати се редоследа по данима, не прескакати оброке и не јести ништа између оброка.

Доручак је сваки дан исти и укључује две до три исте воћке по избору или суво воће. Оно што се једе за ручак одређеног дана једе се и за вечеру али у мањој количини. На пример, ручак без салате количински износи једну просечну порцију, од прилике онолико колико стане у дубок тањир, док се за вечеру једе иста храна али у преполовљеној количини.

Оно што треба обавезно испоштовати код УН дијете је време конзумирања оброка.

Прочитајте још: Јак доручак доприноси смањењу килограма, али то нису једине благодети овог правила

Доручак би требало обавити до 9 сати ујутру, а затим ручати око између 13 и 14 часова. Дакле, између оброка потребно је да протекне око пет сати. Вечеру је најбоље конзумирати између 19 и 20 часова.. Ово време може бити клизно али без великих одступања. У сваком случају вечера не би требала да буде после 22 часа.

Руча се до 14, а вечера до 22 часова.

Воду треба пити у што већим количинама а дозвољени су и незаслађени чајеви и кафа. Може се пити и газирана вода, а уколико не можете пити незаслађене напитке дозвољена је употреба вештачког слада. Алкохолна пића су забрањена осим пола чаше црног вина између оброка.

Водени дан

УН дијета подразумева и један водени дан. То значи да се тог дана пије само вода.

Водени дан је дан за чишћење организма од свих токсина. Заправо представља испирање организама од свих наталожених отрова и припрему за следећи круг дијете. Поред воде могу се пити и незаслађени напици односно биљни чајеви и кафа.

Водени дан подразумева чишћење организма.

Водени дан потребно је држати једном месечно и пада од прилике око 29., 57. и 86. дана дијете. УН дијета се у принципу може држати и без воденог дана а уколико се ипак одлучите да испоштујете и ово правило препорука је да водени дан буде смештен између воћног и протеинског дана.

Протеински дан


Фото: Pixabay

Правило код УН дијете неограничени унос поврћа и салата, а дозвољено је и парче хлеба за ручак, најбоље интегралног. Уместо меса могу се конзумирати кувана или пржена јаја на тефлону, млади сир и млеко, с тим што је забрањено конзумирати јаја и сир за исти оброк, али се сир може заменити јогуртом.

Месо се спрема на води, умотано у фолију.

Месо је потребно спремати на води, пећи на тефлону или умотано у фолију. У обзир долазе практично све врсте меса односно мршаво свињско место, телеће, јунеће, пилетина, ћуретина а од рибе може се конзумирати пастрмка, скуша, ослић али и друге врсте мање масне морске и речне рибе.

Такође, корисно је у мени уврстити и супу од поврћа за ручак, а салата се може јести неограничено али без дресинга који укључује уље. Дакле, салату је потребно посолити, побиберити по укусу а може се додатно зачинити и лимуновим соком.

Скробни дан


Фото: Pixabay

Други дан држања дијете подразумева унос намирница богатих скробом као што су махунарке (пасуљ, грашак, сочиво), кромпир, кукуруз, тестенине, пиринач и пецива. Поврће се може јести неограничено а препорука је и повећан унос течности и незаслађених напитака.

Бистра супа од поврћа може се конзумирати за рачак. Битно је да испоштујете правило да оно што сте јели за ручак једете и за вечеру али у количини од пола оброка. 

Дан угљених хидрата

Омиљени дан за многе јер је за вечеру дозвољено конзумирање слаткиша а једна табла чоколаде за кување је чак и обавезна. Црна чоколада или чоколада за кување је моћан антиоксидант, спречава замор, делује умирујуће на нервни систем и богата је витаминима и минералима.

Црна чоколада је дозвољена, као и торта.

Поред црне чоколаде, за вечеру су дозвољена два мања парчета торте, три до четири мања колача или исто толико кугли сладоледа. 

Наутралне намирнице


Фото: Pixabay

Под овим се подразумева поврће, које се може јести колико год желимо и без обзира који дан дијете је у питању, осим за доручак. Могу се комбиновати са свим осталим намирницима. Ту спадају купус, печурке, паприке, шаргарепа, карфиол, краставци, парадајз, блитва, спанаћ, патлиџан, лук, зелена салата, тиквице.

Прочитајте још: Ослабите и освежите организам салатом од беби СПАНАЋА са орасима и сиром

Битне предности УН дијете су побољшање метаболизма, фантастични резултати у губитку килограма и одсуство јо-јо ефекта. Обзиром да се УН дијета држи 90 дана, организам се навикава на овакав режим исхране, односно укорењују се навике у јелу и пићу у складу са овом дијетом и услед тога жељена килажа се без проблема одржава. 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.