· · Коментара: 0
КАЛОРИЈЕ

ОСЛАБИТЕ и смирите организам уз помоћ хране: Спанаћ умирује, а риба даје ОСМЕХ

Треба бирати намирнице од сложених угљених хидрата који ће дуго организму давати снагу и умиривати хормоне.

Depositphotos_41999623_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

С обзиром на то да је стрес психолошка појава и утиче на здравље организма. Међутим, правилним одабиром намирница и планским увођењем реда у исхрану може да се ублажи, истичу нутриционисти.

Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана

Цитруси уносе мир
Фото: Депозитфото

Врло битна ствар је да испланирате шта ћете појести наредних дана. Тако олакшавате себи куповину, али и начин припреме хране. Приликом одабира треба имати на уму да одређене намирнице повећавају ниво хормона серотонина који утиче на смирење мозга.

Планирајте куповину, јер ће и припрема бити лакша.

- Неке друге намирнице, опет, могу да утичу на смањење нивоа кортизола и адреналина, хормона чији се ниво повећава са растућим нивоом стреса - објашњава виши дијететичар нутрициониста Јасмина Ристивојевић.

Повећање серотонина подстичу сви угљени хидрати. Међутим, за његово балансирано дозирање треба бирати намирнице од сложених угљених хидрата које се дуже варе и полако улазе у сваки делић организма. Ту неопходну снагу и полет дају паста, пециво, кромпир и пиринач. Њихови угљени хидрати се претварају у шећере, снабдевајући организам енергијом током дужег временског периода у току дана.

Тестенина даје енергију Фото: Депозитфото

Наша саговорница наглашава и да је битно да се уносе намирнице богате магнезијумом. Недостатак овог минерала против стреса надокнађује се конзумирањем спанаћа, броколија, туњевине, банана или орашастих плодова, као што су орах, бадем, лешник... Наравно, мир и опуштеност се постижу и конзумирањем поморанџе, лимуна, мандарине, нара, кивија. Ово воће утиче на спуштање стресогеног хормона кортизола.

Не заборавите магнезијум и селен, а има их у орашастим плодовима и пшеници.
Млеко "лечи" стрес
Фото: Депозитфото

И дефицит селена доводи до испољавања анксиозности, депресије, али и замора. Да бисте га надоместили једите бразилски орах или оброк од морских плодова, броколија, печурака, лука, пшеничних клица, као и производа у којима је сачувано цело зрно житарице. Промена расположења и смиривање организма постиже се и конзумирањем рибе, богате масним киселинама омега-3.

- Важна аминокиселина тирозин која нам убризгава "хормон енергије" адреналин, неопходан за мотивацију и физичку активност, налази се у пилећем и ћурећем месу - наглашава Ристивојевић.

Пилетина убризгава хормон енергије неопходан за физичку активност.

Гвожђе, без кога смо, иначе, депресивни, налази се у црвеном месу и спанаћу. Што се тиче спанаћа, да би се правилно искористио у организму, треба га припремати на млеку, а никако са јајима. У уклањању стреса и смиривању организма у великој мери помаже сирово хрскаво поврће. Једноставно га треба исецкати на комадиће и јести уместо грицкалица.

Прочтиајте још: Ослабите и освежите организам салатом од беби СПАНАЋА са орасима и сиром

Уколико је дан испуњен анксиозношћу и променама расположења узрокованим стресом, треба се вратити у детињство, и пред спавање попити шољу топлог млека. Калцијум ће одагнати ово суморно стање и помоћи да се лакше утоне у сан, а самим тим и смири целокупни организам.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.